UKRAJINA DOBILA POJAČANJE: Koliko je situacija bezazlena? Pet NATO brodova ušlo u Odesu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2020, 20:33

UKRAJINA DOBILA POJAČANJE: Koliko je situacija bezazlena? Pet NATO brodova ušlo u Odesu (FOTO)

U luci su se privezale španska fregata (SNMG2) F101 "Alvaro de Bazan", turska gregata F243 "Jildirim" i rumunska F222 "Regina Marija"

Pet brodova NATO-a ušlo je u luku Odesa u okviru vojnih vežbi "Morski povetarac" i tu će se zadržati do 28. jula.

- Rano jutros, istovremeno je pet NATO brodova, na čelu sa SNMG2, ušlo u luku Odesa. Prvi su se oko 7 sati (6 sati po srednjoevropskom) ukotvili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rumunska korveta "Kontradmiral Sebastijan" i bugarska korveta "Bodri". Do 9 sati počele su da pristižu glavne udarne snage vojnih vežbi.

.

Navodi se da su četiri broda, osim španskog, već dolazili u Odesu.

- Alvaro de Bazan opremljen je analogom američkog borbenog sistema za informacije i kontrolu "Idžis". Glavno udarno oružje broda su protivbrodske rakete "Harpun". Osim toga, poseduje 48 vertikalnih lansirnih silosa Mk 41 za različite rakete, torpeda i artiljerijsko oružje.

"Bazan" nosi jedan protivpodmornički helikopter SH-60 "Si houk". Brodovi će ostati u Odesi do 28. jula.

Komandant ratne mornarice Ukrajine Aleksej Neižpapa izjavio je u ponedeljak da su na Crnom moru počele međunarodne vojne vežbe "Morski povetarac 2020". Planirano je da u vežbama učestvuje oko dve hiljade voojnika iz devet zemalja, više od 20 brodova, kao i avioni i helikopteri.

Osim Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, u vežbama učestvuju i pripadnici vojski Bugarske, Gruzije, Norveške, Rumunije, Turske, Francuske i Španije.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.