U trenutku sumnji Makedonija udvostručuje napore za članstvo u NATO-u

Izvor: Southeast European Times, 15.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U trenutku sumnji Makedonija udvostručuje napore za članstvo u NATO-u

Makedonska opozicija tvrdi da vlada šalje pomešane poruke o evroatlantskoj integraciji, ali zvaničnici i analitičari kažu da nema odstupanja od kursa.

15/02/2012

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 15.2.2012.

Makedonija radi na ostvarivanju svog strateškog cilja -- članstva u NATO-u, kao i članstva u EU -- i preduzima diplomatsku ofanzivu za sticanje članstva u Alijansi >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na predstojećem samitu u Čikagu u maju.

„Treba da učinimo sve da uspemo, ali moramo biti svesni da to možda neće doneti željene rezultate“, izjavio je za SETimes bivši ambasador Risto Nikovski

Mnogi analitičari veruju da Makedonija verovatno neće uspeti u Čikagu, s obzirom na protivljenje Grčke -- proširenje NATO-a za sada nije na dnevnom redu samita -- i da bi stoga trebalo da proširuje svoje postojeće odnose.

„Makedonija ima alternative na kojima bi trebalo da radi i one ne moraju da uključuju Evroaziju“, rekao je Nikovski.

Opcije uključuju bolje korišćenje mogućnosti iz Sporazuma o strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, jačanje partnerstva sa Turskom i ostalim zemljama, ali i približavanje Izraelu, kaže analitičar u Evro- balkanskom institutu Jovan Donev.

„To je teže i možda će koštati više, ali bi trebalo da pokušamo. ...Mi nismo venčani sa NATO-om ili EU. Mnoge zemlje nisu članice, ali su vrlo prosperitetne i uspešne“, rekao je Donev za SETimes.

Ankete su konstantno pokazivale podršku od oko 90 odsto za članstvo u NATO-u i EU, sa povremenim padom podrške.

Međutim, skoro 40 odsto anketiranih kaže da bi ime Makedonija trebalo da se zadrži, pa i po cenu članstva, pokazuju podaci lokalne nevladine organizacije Makedonski centar za međunarodnu saradnju.

„Skepticizam prema EU i skepticizam prema NATO-u ovde je daleko manji nego što bi nagovestili uslovi i tretman od strane NATO-a i EU. ... Mi smo spremni da čekamo, da tolerišemo“, rekao je Nikovski.

Međutim, opozicija kritikuje vladu da šalje pomešane poruke Briselu, dok istovremeno najavljuje diplomatsku ofanzivu za Čikago.

„Mi smo pozivali premijera da ... kaže da li Makedonija ima drugu alternativu, zato što je put bez NATO-a vrlo strm i vrlo težak“, izjavio je potpredsednik Socijaldemokratskog saveza Gordan Georgijev.

Predstavnik opozicione Liberalno-demokratske partije Nano Ružin krivi vladinu strategiju za dugoročno slabljenje evroatlantske perspektive Makedonije.

„To ima umrtvljujući uticaj na nas -- sredstva za reformu vojske se smanjuju, a disciplina u poštovanju demokratskih standarda opada“, rekao je Ružin za SETimes.

Stranka makedonskih Albanaca Demokratska unija za integraciju (DUI) -- partner u vladajućoj koaliciji -- jedini je relativni korektor vladinog pristupa, kaže Ružin.

„Ako (vladajuća) VMRO-DPMNE mora da bira između imena i NATO-a, oni jasno kažu da će izabrati ime. Ako DUI mora da bira između NATO-a i ostanka na vlasti, oni će se verovatno odlučiti za ono što je komfornije i za ekonomske beneficije koje dolaze sa ostankom u vladi“, rekao je on.

Bivši ministar inostranih poslova Slobodan Čašule rekao je za SETimes da su tvrdnje opozicije utopijske.

„Makedonija je posvećena članstvu u NATO-u kao nikada pre i nema odstupanja od tog kursa. Dnevni napori naših zvaničnika su neoboriv dokaz da SAD smatramo svojim strateškim partnerom broj jedan“, rekao je Čašule.

„Ne manje značajno, Makedonija ima intenzivnu saradnju sa Turskom, najvećim američkim saveznikom u regionu, i učestvujemo u vojnoj misiji u Avganistanu i u Iraku, a učestvovali smo pre toga u Bosni“, dodao je on.

Albanski analitičari tvrde da svaka opcija osim evroatlantske integracije može da bude opasna za multietničku stabilnost Makedonije.

„Moramo da znamo da su NATO i EU jedini stubovi koji nose naš opstanak. Bez njih nema države“, izjavio je za SETimes profesor FON Univerziteta Mersel Biljali.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.