U toku je – u poslednjem trenutku

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 08:51

U toku je – u poslednjem trenutku

Manja grupa NATO zapadnih saveznika uključena je u pregovore u poslednjem trenutku o finalizaciji deklaracije o davanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

To suizjavila četiri neimenovana zvaničnika upoznata sa tim razgovorima.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka već sedmicama razgovaraju o tom pitanju sa Kijevom, a takođe su se obratile i drugim saveznicima u NATO-u, EU i G7, objavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Politiko".

Kako se navodi, napori su deo širih pregovora u NATO-u o tome kako zapadni saveznici treba da pokažu dugoročnu podršku Ukrajini.

Ukrajina želi da se pridruži NATO-u što je pre moguće, da bi mogla da se primeni klauzula pet Alijanse: napad na jednog je napad na sve. Mnoge članice Alijanse, međutim, uglavnom su saglasne da Ukrajina može da se pridruži tek kada se rat završi.

U međuvremenu, najveće sile Alijanse rade na tome da vide koje sigurnosne obaveze mogu da daju Ukrajini dok ne postane članica NATO-a.

Zemlje iz istočnog krila NATO-a zalažu se, medjutim, da Ukrajina dobije brži put ka članstvu, čak i dok traje rat.

Prema neimenovanim zvaničnicima u Berlinu, Parizu, Londonu i Briselu, rasprava je u toku i veoma napreduje.

Francuski zvaničnik je rekao da će dogovor o davanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu verovatno biti zaključen do kraja samita.

Američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi da se sastane sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom danas u Londonu, gde ce članovi dve delegacije pokušati da usaglase detalje u poslednjem trenutku, rekao je drugi diplomata NATO-a koji je upoznat sa planovima.

Inicijativa bi na kraju mogla da se svodi na obecanja o nastavku pomoci Ukrajini koju vec pružaju saveznici: oružje, opremu, obuku, finansiranje i obaveštajne podatke.

Ali namera je da se ponudi trajniji signal jedinstva za Ukrajinu, posebno zato što je malo verovatno da ce Kijev na samitu u Viljnusu dobiti čvrsto obecanje o članstvu u NATO-u koje želi.

"To je, u suštini, garancija Ukrajini da cemo još dugo vremena opremati njihove oružane snage, finansiracemo ih, savetovacemo ih, obučavaćemo ih kako bi imali snage za odvraćanje protiv svake buduće agresije", rekao je visoki diplomata NATO-a.

Diplomata je rekao da ce na svakoj zainteresovanoj zemlji biti da bilateralno sa Ukrajinom odredi šta će biti njena obaveza.

Na samitu će se NATO dogovoriti o planovima za pomoć u modernizaciji odbrane Ukrajine, rekao je novinarima u petak generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da će plan uključivati višegodišnji program pomoći kako bi se osigurala puna interoperabilnost između ukrajinskih oružanih snaga i NATO-a.

Na samitu će biti formiran novi forum NATO-Ukrajina koji će se baviti praktičnim zajedničkim aktivnostima, naveo je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.