Izvor: Luftika.rs, 18.Jan.2021, 21:31

U sredu prva tužba za odštetu od NATO u ime obolelih od karcinoma

Advokatska kancelarija „Aleksić“ iz Niša podneće u sredu, 20. januara, prvu tužbu za odštetu protiv Severnoatlanskog pakta (NATO), u ime obolelih od karcinoma kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom 1999. godine.
Prva tužba biće podneta parničnom odeljenju Višeg sudu u Beogradu, rekao je Tanjugu advokat Srđan Aleksić.
Visina oštete biće precizirana tokom sudskog postupka, ali advokat >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Aleksić smatra da je minimum 100.000 evra i više.
Nakon toga uslediće i druge tužbe pred sudovima u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.
Tužbenim zahtevom tražiće se odšteta zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom konkretnih klijenata, a to su mahom vojnici, policajci ili vojni rezervisti, koji su bili 1999. godine na Kosovu i Metohiji ili jugu Srbije.
U pripremi tužbi i postupak pred sudom uključen je i italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja (Tartaglia), koji je u istim predmetima u Italiji i uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata, italijanskih vojnika koji su bili raspoređeni u mirovnoj misiji na KIM.
Tartalja, koji je krajem prošle godine upisan u Advokatsku komoru Niš, pred italijanskim sudovima uspeo je da dokaže uzročno-posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i oboljenja vojnika od kancera, na osnovu čega im je isplaćena odšteta.
Kancelarija Aleksić će tražiti da se njeni klijenti oslobode plaćanja sudskih taksi u tim postupcima, jer su oboleli od najteže bolesti.
Kancelariji se do sada obratilo oko 2.000 klijenata i svi su dostavili medicinsku dokumentaciju koju proverava tim veštaka.
Tužbe će biti podnete u ime onih koji imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, koja pokazuje da je njihovo maligno oboljenje posledica dejstva osiromašenog uranijuma, piše Jugmedia.
Tužena strana biće Severnoatlanski pakt – NATO, budući da je to međunarodna organizacija, koju su osnovale konkretne države članice, a koja ima svoje organe i postupak odlučivanja.
Lekcija po kojoj NATO ‘rešava sporove između zaraćenih strana’ uzburkala srpsku javnost

Pogledaj vesti o: Vranje,   Kragujevac

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.