U sedištu NATO-a podignute albanska i hrvatska zastava

Izvor: Southeast European Times, 09.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sedištu NATO-a podignute albanska i hrvatska zastava

Premijeri Sali Beriša i Ivo Sanader bili su prisutni povodom istorijskog događaja u utorak u Briselu.

08/04/2009

Jonilda Koci za Southeast European Times iz Tirane – 08/04/09

Premijeri Albanije i Hrvatske Sali Beriša i Ivo Sanader boravili su u utorak (7. april) u Briselu povodom svečanosti kojom je obeležen prijem njihovih zemalja u NATO. Te dve balkanske zemlje postale su najnoviji članovi Alijanse krajem prošle nedelje.

Dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Beriša, Sanader i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer posmatrali ceremoniju, podizane su albanska i hrvatska zastava. Prema Berišinim rečima, to je bio najvažniji dan za Albaniju od kada je zemlja stekla nezavisnost u novembru 1912. godine.

"Dugujemo NATO-u svoju slobodu", izjavio je premijer. "Proces pridruživanja Alijansi postao je vodilja za reforme u Albaniji".

Sanader je takođe istakao značaj ove prilike. "Punopravno članstvo u NATO-u je strateški cilj Hrvatske od kada je naša zemlja proglasila nezavisnost, a današnja ceremonija jedan je od najvećih uspeha u modernoj istoriji Hrvatske", rekao je on. "Hrvatska zastava koja se viori ispred nas predstavlja generacije Hrvata koji su željno čekali dan kada će Hrvatska postati moderna država utvrđena u evroatlantskim strukturama mira i demokratije".

Čestitajući prijem, de Hoop Shefer je rekao da je pridruživanje dobro zaslužena nagrada za godine priprema za članstvo i da je od primetnog značaja za jugoistočnu Evropu. .

Prijem Albanije i Hrvatske, rekao je on, pokazuje ne samo privlačnost članstva u NATO-u, nego i viziju i hrabrost osnivača Alijanse.

U Tirani je vladala ushićenost. Većina Albanaca, bez obzira na političku stranku, vidi pridruživanje kao ključnu prekretnicu za svoju nekada izolovanu zemlju. Sledeća stanica, nadaju se oni, biće članstvo u EU.

Podrška građana članstvu u Alijansi je ogromna. Istraživanje koje je sproveo Institut za demokratiju i posredovanje u junu 2007. pokazalo je da ta podrška iznosi oko 90 odsto. Otprilike 83 odsto ispitanika smatralo je da bi članstvo ubrzalo integraciju u EU.

Beriša se nada da će birači pripisati zasluge njegovoj vladi kada izađu na birališta na opštim izborima 28. juna. Vlada se trudi da dobije drugi četvorogodišnji mandat.

"Članstvo u NATO-u nam garantuje slobodu", izjavio je Beriša okupljenima na Skenderbegovom trgu u nedelju. "Spokojno ćemo se pomeriti na drugi najveći projekat, a to je punopravno članstvo u EU".

Opozicioni lider Edi Rama međutim tvrdi da su Berisha i prethodni lideri loše vodili proces, usporavajući prijem Albanije.

"Albanija je ušla u NATO -- ali ne zbog političara koji su odlagali proces više puta u proteklih 18 godina", izjavio je on na konferenciji za novinare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.