U Viljnusu potvrđen antiruski stav NATO-a

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 10:34

"U Viljnusu potvrđen antiruski stav NATO-a"

Deklaracije usvojene na samitu NATO-a u Viljnusu potvrđuju antiruski stav predvođe SAD i njegovu spremnost da akumulira trupe blizu ruskih granica.

Ovo je danas izjavio ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

"Izjave u Viljnusu potvrdile su antiruski stav NATO-a. Bez preterivanja, Rusija je identifikovana kao glavna pretnja Severnoatlantskoj alijansi. Svi resursi bloka su bačeni u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbu protiv naše zemlje. Izvođači odbrane profitiraju od hibridnog rata koji je pokrenuo Vašington, dok obični građani zapadnih zemalja to plaćaju. Malo ko ovde brine o sudbini Ukrajinaca, koje su kustosi SAD i NATO-a gurnuli u klanicu“, naglasio je diplomata, a prenosi ruska ambasada na svom Telegram kanalu.

Antonov je naveo da je zaprepašćen otvorenim falsifikovanjem istine, koju učesnici Samita koriste da opravdaju svoju agresivnu politiku prema Rusiji.

"Naši neprijatelji bez ikakvih dokaza pokušavaju da prebace odgovornost za krizu evropske bezbednosne arhitekture. Opet se prave da ne znaju ništa o obećanju koje je Mihailu Gorbačovu dao bivši državni sekretar Džejms Bejker o neširenju NATO-a na istok. Posle raspada SSSR-a Vašington i njegovi evropski sateliti namerno su približili vojnu infrastrukturu našim granicama, stvarajući neprihvatljive pretnje bezbednosti Ruske Federacije“, istakao je ruski izaslanik, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, agresivne odluke samita neće narušiti poverenje Rusije u ispravnost sopstvenih akcija.

"Ne sumnjamo da će svi ciljevi specijalne vojne operacije biti u potpunosti ostvareni“, dodao je Antonov.

U utorak je završen prvi radni dan samita NATO-a u Viljnusu. Prema saopštenju koje je objavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, učesnici su doneli odluku da ne zahtevaju od Ukrajine ispunjenje Akcionog plana za članstvo i odobrili višegodišnji paket vojne podrške toj zemlji.

Lideri Alijanse obećali su da će primiti Ukrajinu u savez kada se "ispune svi uslovi", ali tek nakon završetka sukoba. U završnom saopštenju se ističe da je „Ruska Federacija najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika i miru i stabilnosti u evroatlantskom području“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski ambasador u SAD: U Viljnusu potvrđen antiruski stav NATO-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2023

Deklaracije usvojene na samitu NATO-a u Viljnusu potvrđuju antiruski stav vojnog bloka predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama i njegovu spremnost da akumulira trupe blizu ruskih granica, izjavio je danas ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.