Izvor: Vostok.rs, 21.Maj.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Slovačkoj prikupljena već polovina potpisa za referendum o istupanju iz NATO-a

U Slovačkoj je već preko 150.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se traži od njene vlade da organizuje referendum o istupanju iz NATO.

Slovačka je u NATO ušla 1999. godine – zajedno sa Češkom, Mađarskom i Poljskom.  Sve tri bez održanog referenduma.
Verovatno zato što su ankete poktvrđivale da većina Slovaka negativno odnosi prema zapadnoj vojnoj alijansi.

Indikator je bilo i to što je 62 odsto Slovaka bilo protiv NATO agresije na Jugoslaviju.

Sada – prema podacima do kojih je došla slovačka istraživačka agencija „Globsek” – već 47 odsto stanovnika te zemlje želi da njihova zemlja bude vojno neutralna.

Milan Ugrik, portparol Narodne partije „Naša Slovačka” koja je inicirala referendum, objasnio je:

„Verujemo da će do referenduma doći u naredne najviše dve godine. NATO – krijući se iza borbe za demokratiju i ljudska prava – nastavlja da razara suverene države. NATO je jedan od instrumenata agresije Sjedinjenih Država”.

U Slovačkoj je – da vlast ne mogla da osujeti održavanje referenduma – neophodno da ga peticijom zatraži najmanje 350.000 ljudi. Dakle: polovina potrebnih potpisa već je prikupljena.
Predsednik Vojnog komiteta NATO – general Peter Pavel – u poseti slovačkoj armiji
U Bratislavi je ovih dana održan protest protiv NATO baza na teritoriji Slovačke.
Sve većem broju njenih građana sve manje se sviđa što je njihova zemlja postala talac konflikta Zapada i Rusije.

Ako ne bude manipulacija, do atniNATO referenduma u Slovačkoj zaista može doći. A njegov ishod biti protiv svega što je alijansa tokom poslednje dve decenija radila na istoku Evrope.

Drugim rečima: Slovačka može biti prva zemlja koja će referendumski odlučiti – istupamo iz NATO jer želimo vojnu neutralnost.

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.