U Nišu večeras osnivaju savet za pripremu tužbe protiv članica NATO

Izvor: Blic, 09.Feb.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu večeras osnivaju savet za pripremu tužbe protiv članica NATO

U Nišu će večeras biti osnovan savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju, rekao je jedan od inicijatora osnivanja ovog tela niški advokat Srđan Aleksić.

On kaže da je to prvi ovakav skup na koji su pozvani intelektualci, stručnjaci, novinari, advokati, akademici iz Niša i sa juga Srbije.

Aleksić ističe da je na jugu Srbije najveći broj obolelih od kancera, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je prirodno da u Nišu bude formiran takav jedan savet.

- Mi treba da obezbedimo, pre svega, odgovarajuće dokaze, da uključimo ljude iz medicine, prava, fizike, hemije. U Nišu imamo Fakultet zaštite na radu koji se bavi zaštitom životne sredine, a NATO bombardovanjem 1999. godine nam je zagađena životna sredina - rekao je Aleksić.

On kaže da bi bio srećan kada bi se u rad ovog saveta uključili i ljudi iz Republike Srpske, te da je čak i planirao da poseti Banjaluku, Pale i druga mesta u Srpskoj koje je NATO bombardovao kako bi razgovarali o dokazima i ostvarili saradnju.

Aleksić je naveo da bi krajem maja ili početkom juna u Nišu trebalo da bude organizovana međunarodna konferencija na koju će biti pozvani eminentni stručnjaci iz Evrope i sveta koji se bave ovom tematikom, advokati i kompletna naučna javnost kako bi pružili podršku ovom savetu.

On ističe da će za savet biti korisno i to što je Istražna komisija italijanskog parlamenta pre dva dana zaključila da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja italijanskih vojnika na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku i Avganistanu.

Aleksić je podsetio da je italijanski parlament formirao ekspertsku komisiju koja je istraživala uticaj osiromašenog uranijuma na njihove vojnike i NATO bombardovanja.

- Došli su do saznanja da postoji uzročno posledična veza između bombardovanja i obolevanja od kancera i drugih teških bolesti, što i mi tvrdimo - rekao je Aleksić.

On ističe da je to "vetar u leđa" i podstrek radu ovog saveta čiji je cilj da građani Srbije koji su oboleli od kancera zbog NATO bombardovanja budu adekvanto lečeni i da dobiju materijalnu i nematerijalnu odštetu.

Aleksić je rekao da će biti pozvani stručnjaci raznih oblasti, koji vrše naučna istraživanja, naučnici, profesori, kako bi se obezbedili naučni dokazi, da bi tužba bila adekvatno pripremljena.

- Ne želimo da podnosimo tužbu ako nemamo odgovarajuće dokaze. Pre svega nauka treba da pruži dokaze i zato nam treba ovaj savet i naučnici, doktori i drugi specijalisti kako bi napisali nalaze i dali naučnu podršku za tužbu protiv članica NATO - rekao je Aleksić.

Skup će biti održan večeras u 18.00 časova u hotelu "Panorama luks" u Nišu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sprema se tužba protiv NATO-a zbog najvećeg broja obolelih od raka na jugu Srbije

Izvor: juGmedia, 09.Feb.2018

U Nišu će večeras biti osnovan savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju, i to prvi ovakav skup na koji su pozvani intelektualci, stručnjaci, novinari, advokati, akademici iz Niša i sa juga Srbije...Jedan od inicijatora osnivanja ovog tela niški advokat Srđan...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.