U Banja Luci počela NATO vežba

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Banja Luci počela NATO vežba

NATO vežba "Združeni napor 2009", u organizaciji američke komande za Evropu i Ministarstva odbrane i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zvanično počela u banjaluckcoj kasarni.

Vojna vežba NATO snaga će trajati do 17. septembra, a prvi put se održava u zemlji koja nije član NATO.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji otvaranja vežbe, američki >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vojni ataše u BiH Majkl Šlajher je rekao da ovo predstavlja mnogo više od komunikacijske vežbe, ističući da prisustvo NATO vojnika ovde označava veliko dostignuće u istoriji Oružanih snaga BiH.

"Ovo je znak onoga šta je moguće, ako se koncentrišemo i radimo na onome što su naši zajednički ciljevi i ako se fokusiramo na ono što nam je zajedničko umesto na ono što nas razdvaja", naglasio je Šlajher.

On je rekao da će vežba početi sa vrlo važnim zadacima, koji su dizajnirani da se unapredi interoperabilnost komunikacije i deljenje informacija.

"Fokus ove vežbe ide dalje od ovih ciljeva, a to je da razvije prijateljstva i partnerstva koja mogu biti mnogo korisnija u budućnosti na zajedničkim zadacima i da podignemo razumevanje izmedju naših kultura i vojski", rekao je američki vojni ataše u BiH.

On je istakao da su SAD ponosne na rad sa Oružanim snagama BiH, navodeći da se raduje kontinuiranoj saradnji koja će pomoći da BiH razviju vojne snage koje su sposobne za susretanje sa izazovima u 21. veku.

Rukovodilac svih aktivnosti u vezi sa realizacijom vežbe, brigadni general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković je rekao da je uveren da izvodjenje ove vežbe daje mogućnost svim učesnicima da se bolje upoznaju i da zajedno rešavaju sve postavljene zadatke.

"Za vojnike je veoma bitna komunikacija, veza i razumevanje i zato ova vežba ima svoju specifičnu težinu", rekao je Vuković.

On je naveo da će vežba biti završena 17. septembra, u prisustvu najznačajnijih državnih, vojnih i političkih predstavnika BiH i entiteta, kao i predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, a očekuju se i brojne delegacije, koje će posetiti učesnike vojne vežbe, medju kojima i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U vežbi učestvuje oko 750 vojnika iz 16 zemalja NATO i snaga BiH. Glavni deo vežbe odvijaće se na lokaciji kasarne "Kozara", a vežba će se istovremeno održavati u Danskoj i Holandiji, gde će biti smešten deo snaga iz NATO-a i članica "Partnerstva za mir".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.