Izvor: B92, 29.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzilastvo Haskog tribunala analizira materijal o NATO bombardovanju SRJ

Tuzilastvo haskog tribunala analizira materijal o NATO bombardovanju SRJ da bi ustanovilo ima li osnova za sprovodjenje istrage, izjavio je agenciji Beta portparol Pol Rizli. Nikakva istraga nije sprovedena. Rec je o uobicajenoj pravnoj analizi dostupnih dokumenata i podataka koja prethodi eventualnom pokretanju istraga, precizirao je Rizli.

Agencija Beta na osnovu nezvanicnih saznanja prenosi da ne treba ocekivati pokretanje istrage, jer, po svemu sudeci, u bombardovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu pocinjeni zlocini iz nadleznosti tribunala u Hagu. Clanice NATO koje su ucestvovale u bombardovanju duzne su da i same ispitaju da li je bilo krsenja ratnog prava i da odgovorne za eventualne povrede pozovu na odgovornost.

Neimenovani predstavnik britanskog ministarstva odbrane izjavio je povodom najava glavnog tuzioca haskog tribunala Karle del ponte kako je London siguran da je NATO na Kosovu dejstvovao u okviru medjunarodnog zakonodavstva. On je ocenio da je "potez glavnog tuzlioca presedan sa dalekoseznim posledicama u mirovnoj pravnoj praksi". "Ako izvestaj i potvrdi da su za vreme dejstava NATO ucinjeni zlocini i prekrsena Zenevska konvencija, Del Ponte ce podici optuznicu protiv grupe lica", rekao je neimenovani predstavnik engleskog Ministarstva odbrane i zakljucio: "Po svom statusu, Haski tribunal ne moze da podigne optuznicu protiv vlada i medjunarodne organizacije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.