Trupe sa Balkana ostaju u Avganistanu sa novom misijom NATO

Izvor: Southeast European Times, 26.Dec.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trupe sa Balkana ostaju u Avganistanu sa novom misijom NATO

Region je istrajan u pružanju doprinosa globalnoj bezbednosti.

26/12/2014

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja – 26.12.2014.

Vojske sa Balkana ostaju u Avganistanu u okviru nove misije NATO Odlučna podrška, kroz koju će nastaviti da doprinose globalnom ratu protiv terorizma pod vođstvom Alijanse i SAD.

Nova misija je usmerena na obuku, obrazovanje i mentorstvo avganistanskih bezbednosnih snaga i ona počinje sledećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << meseca.

Zvaničnici kažu da su balkanske zemlje prisutne u Avganistanu kao podrška misiji NATO-a već više od deset godina i njihovo aktivno vojno učešće pokazuje da Alijansu vide kao strateškog partnera.

„Ono što je važno je da učešćem u ovoj misiji region potvrđuje da je za očuvanje mira i želi da ostvari rezultate u tom pravcu svojim naporima. To je još jedna potvrda o spremnosti vojski balkanskih zemalja“, kaže za SETimes Blagoja Markovski, predsednik Balkanskog bezbednosnog foruma iz Skoplja.

Makedonija učestvuje u misiji NATO od 2002. sa više od 2700 vojnika.

„Učešćem u misijama NATO omogućili smo vojsci da unapredi veštinu i znanje i postane još spremnija za ispunjavanje zadataka. Za sledeće tri godine imamo jedinicu od 1200 vojnika sa NATO certifikatom“, kaže general Gorančo Koteski, načelnik generalštaba vojske Makedonije.

Novi tačan broj vojnika i njihovi precizni zadaci biće objavljeni uskoro.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine (BiH) kažu da se pripadnici njihove vojske pripremaju i prolaze obuku za novu misiju da bi što bolje pomogli avganistanskim bezbednosnim snagama.

BiH će obezbediti 45 pešadinaca koji će raditi na obezbeđenju glavne NATO baze u Kabulu u kojoj se nalaze snage koalicije, kao i 10 oficira koji će raditi na obuci, savetovanju i pomoći u komandovanju.

„Naši nemački i danski partneri su našoj pešadiji i oficirima dali visoke ocene za učeće u misijama ISAF-a“, kaže za SETimes Anto Jelec, načelnik združenog generalštaba vojske BiH.

BiH učestvuje u NATO misiji u Avganistanu od 2009. sa 500 vojnika.

Jelec kaže da će obim učešća u novoj NATO misiji zavisiti od sredstava koje vlada rasporedi, ali učešće u takvim misijama omogućava BiH da polako dostigne strateški cilj, a to je punopravno članstvo u NATO.

„Te aktivnosti su sjajna prilika za razvoj naše operativne sposobnosti i kapaciteta za postizanje nivoa operativnosti koje imaju druge zemlje u NATO-u“, kaže on.

Zvaničnici Crne Gore kažu da će skupština uskoro odlučiti da li će se prisustvo ove zemlje u Avganistanu produžiti.

„Ako odluka bude pozitivna, zadatak crnogorske vojske će biti zaštita savezničkih timova za obuku, zaštitu i pomoć. Očekujemo da će ljudstvo i drugi oficiri takođe biti uključeni“, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore za SETimes.

Crna Gora je u Avganistanu bila prisutna od 2010. sa jednom petinom svog čitavog ljudstva. Crnogorski vojnici su uspešno pružili obezbeđenje za vojne baze Panonija i Marmal i obučavali avganistansku vojnu i civilnu policiju.

„Naši vojnici su takođe redovno pomagali lokalnom stanovništvu na popravkama vodovoda i rekonstrukciji obrazovnih zgrada“, kažu u ministarstvu.

NATO je nedavno zatražio od Rumunije da pojača svoje prisustvo u Avganistanu i vlada je odlučila da poveća svoj vojni kontingent za 450 vojnika u 2015.

Šta još mogu vojske Balkana da urade da bi pomogle NATO-u u Avganistanu? Podelite svoje mišljenje u delu za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.