Tramp zarežao, NATO odgovorio: Šestostruko povećanje

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 09:14

Tramp "zarežao", NATO odgovorio: Šestostruko povećanje

Od 2014. godine šest puta je povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga BDP-a za odbranu.

Te zemlje i evropske članice ukupno gledajući dostići će ove godine taj cilj o potrošnji za odbranu, izjavio je danas glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na odbranu, što je novi rekord i šestostruko povećanje od 2014. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane država članica.

Nemačka pokrenula izgradnju nove fabrike municije

Glavni sekretar je istakao da će evropske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u odbranu, što je dva posto njihovog BDP-a, ali je dodao da još deo članica, koje troše manje od dva posto, mora da počne više da izdvaja za odbranu.

Stoltenberg je rekao da će ministri odbrane razgovarati o daljnjem ubrzanju proizvodnje municije i da je samo u proteklih nekoliko meseci NATO potpisao ugovore vredne 10 milijardi dolara, prenosi Indeks. Između ostalog, ove nedelje je Nemačka pokrenula izgradnju nove fabrike municije u Donjoj Saksoniji, koja će, kada dostigne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200 hiljada artiljerijskih granata godišnje.

Pročitajte više:

Nakon Trampove pretnje najavili: "Hitno pokrećemo masovnu proizvodnju oružja"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.