To će biti loš dan za Putina

Izvor: B92, 12.Maj.2022, 15:40

"To će biti loš dan za Putina"

Luiz Džons, bivši britanski vojni obaveštajac i šef obaveštajne službe, prokomentarisala je današnju najavu Finske o pristupanju NATO-u.

Finska, koja je decenijama vodila politiku neutralnosti, saopštila je danas da želi da što pre uđe u NATO, na šta je usledila burna reakcija Rusije.

"Da bismo razumeli koliko je ovaj potez značajan, moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pogledamo istoriju NATO-a. Alijansa je formirana posle Drugog svetskog rata i njen primarni fokus je bio na Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji i, naravno, Sjedinjenim Državama", rekla je Džons i dodala:. "Glavni cilj je bio suprotstavljanje Sovjetskom Savezu."

Ali posle pada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih, "baltičke zemlje Estonija, Litvanija i Letonija praktično su odmah podnele zahtev za članstvo u NATO-u".

"Zemlje poput Finske i Švedske, koje su vodile politiku neutralnosti tokom Hladnog rata, odlučile su da vode takvu politiku", rekla je Džons i dodala da će dan kada Švedska i Finska uđu u NATO "biti loš dan za predsednika Putina".

"To zaista nije ono što je on želeo. Neutralnost Švedske i Finske mu je odgovarala jer je mogao da se fokusira na jug", rekao je Džons i dodao: "Ali sada vrlo malo može da uradi. Taj brod je isplovio."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.