Teški pregovori s Mišlenom

Izvor: Danas, 06.Maj.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teški pregovori s Mišlenom

Da se vratimo na obnovu saradnje sa Mišlenom, posle NATO bombardovanja. Rekli ste da Mišlen nije želeo da ulaže, a Tigru očajnički trebaju investicije. Kako ste rešili taj problem?

U decembru 2000. godine se potpisuje novi ugovor o zajedničkom ulaganju sa Mišlenom u kome se konstatuje da Tigar i Mišlen izražavaju spremnost da, u perspektivi, formiraju zajedničku firmu umesto ugovornog zajedničkog ulaganja. Međutim, u isto vreme Mišlenovi direktori vrlo jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kažu da oni žele saradnju sa Tigrom, ali bez ikakve finansijske participacije. U to vreme Tigar kreće prvo saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, jer se ona prva pojavljuje u Srbiji. Tadašnji direktor Henri Rasel ulazi u razgovore sa Tigrom, ali su i oni puni neverice. Njima je jedina garancija bio Mišlen, realno oni ulaze u priču sa Tigrom zbog Mišlena. Posle toga počinju pregovori, radi se novi dju dilidžens, pet grupa advokata od čega četiri sa strane EBRD, radilo je na projektu. Ja sam u Londonu 2001. godine potpisao prvi ugovor o obrtnom kapitalu koji je EBRD dao nekom preduzeću u Srbiji... Potpisan je na četiri miliona evra, a garancije su bili ugovori sa Mišlenom. Kredit od EBRD bio je samo za obrtna sredstva, na bazi izvoznih poslova sa Mišlenom, a nama su trebale pare za investicije. Odgovor EBRD je, međutim, bio - previše je rizično dok ne bude osnovana zajednička firma.

Mi smo ubrzo prekinuli saradnju sa EBRD, jer kad je Tigar ušao u aranžman sa IFC-om (Međunarodna finansijska korporacija - prim. aut.) vraćen je kredit EBRD-u i prekinuta saradnja u oblasti Autoguma. To nije bila naša odluka, mi smo želeli i da EBRD ostane.

U čemu je bio nesporazum?

Mi nismo mogli bez dugoročnog povoljnog investicionog kapitala, oni to nisu razumeli ni tada kao ni 2012. godine kada su u vreme pregovora sa Tigrom AD, opet tražili da prvo uđe strateški partner pa da se oni finansijski uključe.

A kako je došlo do aranžmana sa IFC-om?

Posle potpisivanja novog Ugovora o zajedničkom ulaganju sa Mišlenom i neuspelih pregovora o investicijama sa EBRD, otišao sam na jedan seminar u Toronto. Tamo sam se upoznao s Kristoferom Gosom iz Svetske banke, odnosno IFC-a, porazgovarao sam s njim. Posle šest meseci su došli u Srbiju, otvorili predstavništvo, potražili nas i rekli da su zainteresovani da produbimo poslovnu saradnju.

Mišlen se dvoumio između EBRD i IFC. Ali, na sam dan fabrike - 20. decembra 2001. godine - i to baš u času dok sam ja držao govor radnicima, telefonom se javio gospodin Coudurier direktor Mišlena za Evropu i rekao da su oni saglasni, zbog neophodnosti da se krene u investicije, da IFC bude treći partner.

U šta su išle te investicije?

Velika je bila to stvar, investicioni kredit. Projekat je bio već spreman, koliko se sećam, zvao se "Dupliranje kapaciteta otklanjanjem uskih grla u proizvodnji".

Kako idu pregovori?

Mišlen - Tigar, to je bilo teško, Mišlen - Tigar - IFC još teže.

Trilateralni pregovori, gde vi imate dve ogromne institucije, gde ste vi treća strana koja je slaba strana ali možemo da kažemo - Tigar izlazi kao pobednik što je završeno svečanošću u hotelu Continental. IFC je dao odlične uslove, ali posle devet meseci ubeđivanja i krvavog rada, nama je to bilo dugo, za njih je to bilo u rekordnom roku. Hteli su da vide program, da vide tržište, parametre, da izvrše analize, da ponovimo deset analiza i simuliramo različite uslove, pravili smo tomove elaborata. Mi smo već počeli da zapadamo u debelu krizu, kasnije bi sigurno relativno brzo i bankrotirali da oni nisu došli.

Kad je to bilo?

Početkom 2002. godine. Usaglasili smo četiri ključna ugovora. U prvi mah je planirano da se napravi svečano potpisivanje takozvanog Okvirnog ugovora koji reguliše ukupne odnose, Ugovora o investicionom kreditu od 16 miliona evra, Ugovora o put opciji i upisu udela gde IFC u kešu ulaže četiri miliona evra, Mišlen svoje potraživanje plus razliku do 25 odsto a Tigar osnovni i obrtni kapital do 65 odsto. Ali onda je doneta odluka da se ugovori potpišu, a da svečana promocija bude posebno. Marta 2002. održana je velika svečanost u hotelu Interkontinental.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.