Tajip Erdogan: Uništićemo teroriste Kurde!

Izvor: Kurir, 29.Jul.2015, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajip Erdogan: Uništićemo teroriste Kurde!

NATO juče podržao nastojanja Ankare da, pored napada na položaje džihadista u Siriji, udari i na pripadnike Radničke partije Kurdistana. Samo neke članice Alijanse bile su protiv toga

ANKARA - Dramatična situacija na Bliskom istoku dodatno se zakomplikovala pre tri dana, kad je Turska s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na čelu otpočela žestoke >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vazdušne udare na položaje ekstremista Islamske države (IS), ali i pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK).

Pojedini analitičari i mediji već uveliko ističu da je u tim obračunima cilj zvanične Ankare u stvari da se obračuna s Kurdima, a ne sa IS. S tim u vezi, Erdogan je juče poistovetio pripadnike te nacije s teroristima i poručio da se neće zaustaviti dok se ne obračuna s njima. To je rekao uprkos apelima pojedinih članica NATO da se ne bori s Kurdima i ponovo pokrene postupak uspostavljanja mirovnog sporazuma, koji je prekinut krajem prošle nedelje.

London upozorava

BRITANSKI TURISTI META NAPADA IS U TURSKOJ

Britanija je upozorila svoje turiste koji putuju u Tursku da u toj zemlji koriste što manje vozila gradskog prevoza i vozove jer bi tako mogli da budu meta napada ekstremista Islamske države. Vlada u Londonu smatra da je napadima Turske na položaje IS u Siriji Ankara okrenula tu ekstremističku organizaciju protiv sebe.

KURDI NAJMNOGOLJUDNIJI NAROD BEZ DRŽAVE

Ima ih između 20 i 30 miliona, što ih čini najmnogoljudnijim narodom koji nema svoju državu

Žive većinom na teritoriji Iraka, Sirije, Irana i Turske

Uglavnom su sunitski muslimani, ali zastupljene su i druge religije

Oko 300.000 Kurda u Turskoj nema pravo da koristi svoj jezik, niti promoviše svoju kulturu

Nakon Prvog svetskog rata, Kurdi su počeli aktivnije da se bore za samostalnost

Kemal Ataturk je to sprečio, pa su uz pomoć Britanije uspostavili takozvanu Republiku Ararat

Ona nije potrajala, kao ni kasnija Republika Mahabad, osnovana uz pomoć SSSR

Radnička partija Kurdistana u Turskoj proglašena je militantnom jer se decenijama borila za prava u toj zemlji

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.