Švedska i Finska u NATO za par meseci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2022, 06:37

"Švedska i Finska u NATO za par meseci"

Američka ambasadorka pri NATO-u Džulijen Smit rekla je da bi se Švedska i Finska mogle pridružiti NATO-u u “sledećih nekoliko meseci”.

Smit je rekla da je obrambeni savez pozdravio zahteve Švedske i Finske i da veruje da će te zemlje "dati veliki doprinos NATO savezu", prenosi Skaj njuz.

Bajden: Švedska i Finska imaju našu punu podršku za NATO

Švedska i Finska imaju "punu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << totalnu podršku" SAD u odluci da se prijave za članstvo u NATO, izjavio je predsednik Amerike DŽozef Bajden.

Dve nordijske zemlje su ove nedelje podnele zahteve da budu deo Severnoatlantske alijanse, podseća BBC.

Kako bi dobile članstvo u NATO, Švedska i Finska će morati da dobiju podršku svih 30 zemalja članica Alijanse, međutim, Turska zasad ne dozvoljava njihov ulazak.

"Nove članice NATO nisu pretnja nijednoj državi. Dve nove članice sa krajnjeg severa (Evrope) će samo povećati bezbednost naših saveznika i produbiti našu bezbednosnu saradnju", kazao je Bajden.

Rusija je ponovila da vidi NATO kao pretnju i upozorila je na "posledice" ako zapadni vojni blok nastavi sa planom širenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.