Švedska danas zvanično ulazi u NATO: Ovim su osujetili Putinov plan?

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 12:47

Švedska danas zvanično ulazi u NATO: Ovim su osujetili Putinov plan?

Posle dva veka neutralnosti i dve godine od kada se kandidovala, Švedska danas zvanično postaje 32. članica NATO-a.

Ovo je veliki korak za zemlju koja se do sada držala vojne neutralnosti kako ne bi navukla gnev Moskve.

Švedski premijer Ulf Kristerson će u Vašingtonu zvanično predati ratifikacione dokumente do kojih je ta zemlja došla posle dugih borbi sa pojedinim članicama Alijanse šefu američke diplomatije Antoniju Blinkenu.

Plavo-žuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << švedska zastava trebalo bi u ponedeljak da bude podignuta ispred sedišta NATO-a u Briselu.

Rusija je prošle nedelje obećala da će preduzeti "kontramere" kao odgovor na pristupanje Stokholma alijansi, što će zavisiti "od uslova i obima integracije Švedske u NATO".

Pristupom Švedske, posle Finske prošle godine, sve zemlje sa izlazom na Baltičko more, sa izuzetkom Rusije, sada su članice Atlantske alijanse. Švedska i Finska, iako su vojno bliske Sjedinjenim Državama, istorijski su preferirale da se drže podalje od NATO-a, formiranog tokom Hladnog rata protiv bivšeg Sovjetskog Saveza.

Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, ona nije doživela rat od sukoba sa Norveškom 1814. godine.

Helsinki i Stokholm su istovremeno objavili kandidaturu za ulazak u NATO 2022. godine, kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski predsednik Putin je, podsetimo, pokrenuo rat protiv Ukrajine i kao jedan od razloga naveo "širenje NATO-a”. S obzirom da je njegov rat protiv Ukrajine učinio NATO jačim za dve ekonomski i vojno moćne članice, jasno je da je postigao upravo suprotno od onoga što je želeo.

Finskoj je odobren pristup alijansi prošlog aprila, a proces pridruživanja Švedske ometali su pregovori sa Turskom, koja se protivila popustljivosti Švedske prema kurdskim aktivistima koji su pobegli na teritoriju Švedske jer neke od njih Ankara smatra teroristima.

Na putu za Švedsku bio je i mađarski premijer. Viktor Orban je dao načelnu saglasnost, ali je pre kraja procesa zatražio od Stokholma "poštovanje" nakon godina "ocrnjivanja" njegove politike.

Mađarski parlament je krajem februara konačno ratifikovao članstvo Švedske u NATO. Prema anketi Radija SR objavljenoj u petak, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnela "previše žrtava" za članstvo u NATO, ali priznaje da je tim članstvom ojačana bezbednost Švedske.

Ulazak Švedske u NATO pratilo je zaoštravanje retorike njenih lidera, pa je glavnokomandujući Oružanih snaga Mikael Biden u januaru izjavio da njegovi sunarodnici "moraju psihički da se pripreme za rat”.

Uz kandidaturu za NATO, Švedska je početkom decembra potpisala i sporazum kojim SAD daje pristup 17 vojnih baza na svom tlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.