Sutra odluka: Stoltenberg ostaje?

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 21:55

Sutra odluka: Stoltenberg ostaje?

Članice NATO-a trebalo bi da se sutra dogovore o produženju mandata generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana.

"O ovoj odluci spekulisalo se poslednjih nedelja, ali očekuje se da će NATO i formalno odobriti produženje, tokom sutrašnjeg sastanka", rekli su za Rojters četvorica neimenovanih diplomata.

Stoltenberg (64) je bivši premijer Norveške i na čelu Alijanse nalazi se od 2014. godine. On je u februaru rekao da ne želi da ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na čelu tog vojnog saveza, ali su ga članice NATO zamolile da prihvati još jedan mandat, pošto nisu uspele da postignu konsenzus o njegovom nasledniku.

Izgledi da se od Stoltenberga zatraži produženje mandata četvrti put povećali su se kako se bliži samit u Viljnusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva, dok nastoje da izbegnu bilo kakvu eskalaciju koja bi NATO uvukla u rat s Rusijom, navela je agencija.

Britanski ministar obrane Ben Valas prošle nedelje je kazao da bi voleo taj posao. S obzirom na to da se neke vlade zalažu za prvu žensku čelnicu NATO-a, danska premijerka Mete Frederiksen pominje se kao ozbiljna kandidatkinja, podseća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg još godinu dana na čelu NATO-o

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jul.2023, 12:25

Države članice NATO-a su se složile da produže mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana, navela je Alijansa. Tako će Stoltenberg do 1. oktobra 2024. biti na čelu najveće vojne organizacije. Odluku će formalno podržati šefovi država i vlada NATO-a na samitu u Viljnusu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.