Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra nastavak rasprave o komisiji za istraživanje posledica NATO bombardovanja

Skupština Srbije nastaviće sutra u 10.00 raspravu o obrazovanju komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje i životnu sredinu.

Poslanici su danas uglavnom podržali formiranje te komisije, ali ističući da je neophodno da u toj komisiji budu predstavnici stručnih institucija.

Opozicija je kao problem istakla i to što Srbija nema pune nadležnosti na teritoriji Kosova i Metohije gde >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je bačeno najviše osiromašenog uranijuma, te da je nejasno kako će raditi na tom terenu istraživanja.

Pojedine opozicione stranke ocenile su međutim i da priča o posledicama NATO bombradovanja služi za prikrivanje brojnih problema sa kojima se Srbija suočava i skretanje pažnje javnosti sa gorućih tema.

Poslanik Srpske napredne stranke Darko Laketić koji je predložen za predsednika komisije obrazlažući razloge za formiranje iste da je došlo do porasta malignih obolenja u Srbiji i da je dužnost utvrđivanje istine da li je uzrok toga bombardovanje i korišćenje osiromašenog uranijuma.

Laketić je rekao da se komisija neće ograničiti samo na radiološke efekte bombardovanja i korišćenje osiromašenog uranijuma, već i hemijske efekte, s obzirom da su bombardovana hemijska i druga industrijska postrojenja.

On je kazao da će za članove komisije predložiti poslanike i vladajuće većine i opozicije, kao i da će angažovati naučne i stručne institucije, i koristiti rezultat istraživanja Parlamenta Italije o zdravlju vojnika koji su bili na Kosovu.

Laketić je na pitanja o tome kako će se vršiti istraživanja na Kosovu rekao da je već stupio u kontakt sa kolegama sa Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i sa zdravstvenim ustanovama severno od Ibra, ali da će dobiti i informacije južno od Ibra od zdravstvenih ustanova gde se leče Srbi.

Sednica se nastavlja sutra u 10.00.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.