Šutanovac: Priznati i na istoku i na zapadu

Izvor: Politika, 21.Nov.2010, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Priznati i na istoku i na zapadu

BEOGRAD – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da činjenica da se srpski sistem bezbednosti pominje u pozitivnom kontekstu i na istoku i na zapadu, pa tako i na samitu NATO, govori da taj sistem i način na koji funkcioniše Ministarstvo odbrane „imaju veoma visok nivo respekta u odnosu na okruženje i širi kontekst u Evropi”.

Ministar Šutanovac je Tanjugu, povodom dvodnevnog Samita NATO u Lisabonu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da to govori i da su reforme koje su sprovedene „priznate i prihvaćene na obe strane”.

Sledeći korak u odnosima sa NATO, prema Šutanovcu, jeste jačanje pozicije Srbije u alijansinom programu „Partnerstvo za mir”, kao i jačanje saradnje sa Evropskom Unijom, kroz odbrambenu politiku koju Unija vodi.

„Sledeći korak je svakako jačanje naših pozicija u 'Partnerstvu za mir', ali i jačanje naše saradnje sa EU, kroz zajedničku odbrambenu politiku koju Unija sprovodi, pre svega kroz učešće u njenim mirovnim misijama”, rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je napomenuo da svaki vid integracija u bezbednosnom i odbrambenom sektoru svakako donosi stabilizaciju Zapadnog Balkana i jača poverenje među zemljama u regionu.

Srbija je, kako je rekao Šutanovac, član svih regionalnih inicijatva i kroz program „Partnerstvo za mir” ostvaruje saradnju sa NATO, u skladu sa odlukom republičkog parlamenta.

Na dvodnevnom samitu NATO-a, na kome je učestvovalo 50 šefova država ili vlada, a koji je okarakterisan kao jedan od najvažnijih, usvojeni su novi strateški koncept za narednu deceniju, sporazum o antiraketnom štitu i doneta odluka o povlačenju iz Avganistana.

Dokument treba da omogući Alijansi da se sa modernim kapacitetima odbrani od savremenih pretnji i novih izazova u 21. veku.

Tanjug

objavljeno: 21/11/2010
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Šutanovac: Srbija je priznata i na istoku i na zapadu

Izvor: Blic, 21.Nov.2010

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da činjenica da se srpski sistem bezbednosti pominje u pozitivnom kontekstu i na istoku i na zapadu, pa tako i na samitu NATO, govori da taj sistem i način na koji funkcioniše Ministarstvo odbrane "imaju veoma visok nivo respekta u odnosu na okruženje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.