Šutanovac: Posle ulaska Crne Gore, Srbija upućena na NATO

Izvor: N1 televizija, 28.Apr.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Posle ulaska Crne Gore, Srbija upućena na NATO

Predsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je da je Srbija posle odluke Skupštine Crne Gore o članstvu u NATO, još više upućena na posrednu ili neposrednu saradnju sa tim vojnim savezom. Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je ovim vojna neutralnost Srbije dovedena u pitanje, dok Vuk Drašković i Čedomir Jovanović pozdravljaju ovaj potez.

Šutanovac, koji je i bivši ministar odbrane, ističe da se Crna Gora >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << "kristalno jasno opredelila za evroatlantske integracije i u tom smislu vodi politiku koja donosi rezultat".

"Crna Gora je nakon Slovenije i Hrvatske treća republika bivše SFRJ koja se odlučila da bude članica NATO dok je Makedonija na čekanju iz razloga veta koji je Grčka stavila zbog imena koje Grčka osporava. Ako posmatramo u širem kontekstu i ukoliko uvažimo činjenicu da je i na Kosovu NATO prisutan kroz svoje jedinice u okviru KFOR-a, jasno je da se bezbednosno okruženje Srbije menja i da ćemo iz praktičnih i pragmatičnih razloga biti upućeni bilo posredno ili neposredno da sarađujemo sa NATO", rekao je Šutanovac.

On je rekao da težnja Crne Gore da bude u severnoatlantskoj alijansi ima više razloga, od toga da se kao mala zemlja priključuje najmoćnijem odbrambenom savezu kao "bezbednosnom kišobranu" koji donosi ne samo bezbednosnu stabilnost, već je i zamajac za razvoj privrede, do toga da uhvati brzi kolovoz na putu ka konačnim EU integracijama.

Predsednik DS je dodao da je Srbija opredeljena za saradnju sa NATO kroz program Partnerstvo za mir i da postoji veliki niz mogućnosti za unapređenje saradnje na obostranu korist.

Radić: Vojna neutralnost postaje teg na nozi Srbije

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je posle odluke Crne Gore da uđe u NATO, vojna neutralnost Srbije stavljena pod znak pitanja i da je neophodno otvaranje debate o tome koji je maksimum saradnje s tim savezom čije će članice okruživati Srbiju, jer će u suprotnom Srbija gubiti relevantnost i kredibilitet među zemljama u regionu.

Radić je rekao da da je Rezolucija Skupštine Srbije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije iz decembra 2007. godine u kojoj je navedena vojna neutralnost, bila "dnevno-politička improvizacija koja je bila proizvod specifičnog pogleda tadašnjh vlasti na stanje u regionu".

"Međutim, vremenom je postala neka vrsta tega na nozi srpske spoljne i bezbednosne politici jer je stvoren na bazi tog koncepta jedan sistem vrednosti koji je neodrživ. Mi smo u okruženju NATO i ozbiljno je pitanje odgovornost Srbije za narod u celini - jer će Crna Gora biti članica NATO, BiH u kojoj je RS koja je isto na putu ka NATO. U takvoj situaciji, pokušaj da se zarad političkih poena izbegne vruća, visokorizična tema odnosa sa NATO može da se prepozna kao mehanizam koji nanosi štetu jer gubimo relevantnost u regionu jer zemlje koje jesu u NATO stvaraju poprečne veze koje Srbija ne može", objasnio je on.

Radić je naveo da se Srbija našla izmedju čekića i nakovnja, "unutar složenih odnosa Zapada i Rusije i da u ovom trenutku doslovno, služi za dnevno-političke igre".

"Sve to stvara nezdravu atmosferu koja bi se prekinula otvorenim dijalogom o tome koji je maksimum saradnje Srbije sa NATO - da li je to zaista učešće u Partnerstvu za mir. Ponašamo se kao najbolji saveznici NATO - učestvujemo u mirovnim misijama u jedinicama u sastavu jedinica NATO, a da pritom ne pričamo o NATO, jer ako pomenete to onda je taj plaćenik i NATO lobista. Moramo da imamo ozbiljnu javnu raspravu da li možemo ostati vojno neutralna zemlja jer se distanciramo od Srba u okolnim državama", ocenio je Radić.

Vojna neutralnost je prepreka na putu ka EU, ocenjuje on i dodaje da je ulazak u NATO nikad izrečeni zahtev.

On kao argument u prilog svojoj tezi navodi i to da se, u akcionom planu Crne Gore za pristupanje NATO, veliki deo konkretnih odrednica koje je NATO postavio odnose na približavanje Evropskoj uniji.

Jovanović: Srbija ne sme da ostane izolovano ostrvo

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović čestitao je građanima Crne Gore na odluci parlamenta da potvrdi pristupanje ove zemlje NATO.

"Hrabra ideja o ulasku Crne Gore u NATO predstavlja izraz politike koja mora biti putokat i Srbiji, koja još uvek svoje spoljnopolitičke prioritete ne može jasno da odredi", navodi se u pisanoj izjavi.

Iz LDP-a su još poručili da "Srbija ne sme ostati izolovano ostrvo okružena zemljama NATO, već se u savezu sa njim mora boriti protiv globalnih opasnosti".

Vuk Drašković čestitao Crnoj Gori

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković saopštio je da je pristupanjem NATO Crna Gora nepovratno zakoračila u svoju bezbednu i demokratsku budućnost, i izrazio nadu da će Srbija slediti taj put.

On je u saopštenju naveo i da se ratifikacijom sporazuma o punopravnom članstvu u NATO, Crna Gora odlučujuće približila i svom članstvu u Evropskoj uniji.

Drašković je na tome čestitao predsedniku Demokratske partije socijalista Crne Gore Milu Đukanoviću, kao i članovima vlade i poslanicima.

"Čestitam svim poslanicima, članovima Vlade i narodu Srbiji uvek najbliže Crne Gore", naveo je Drašković, navodi se u saopštenju.

On je ocenio i da je parlamentarna većina u Crnoj Gori odgovorno odbacila i domaće i strane pritiske, pa i otvorene pretnje, da Crna Gora mora da bude "neutralna" prema svojoj bezbednosti, stabilnosti i demokratskoj evropskoj budućnosti.

"U borbi za svoju bezbednost, stabilnost i evropski preobražaj, Srbija će, nadam se, slediti Crnu Goru", istakao je Drašković.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac o članstvu CG u NATO: Srbija je sada još više upućena na saradnju sa Alijansom

Izvor: Blic, 28.Apr.2017

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Srbija posle odluke Skupštine Crne Gore o članstvu u NATO-u, još više upućena na posrednu ili neposrednu saradnju sa tim vojnim savezom...Šutanovac, koji je i bivši ministar odbrane, za Betu ističe da se Crna Gora "kristalno...

Nastavak na Blic...

"Srbija između čekića i nakovnja, to nam je teg na nozi"

Izvor: B92, 29.Apr.2017, 11:07

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je posle odluke Crne Gore da uđe u NATO, vojna neutralnost Srbije stavljena pod znak pitanja...On je rekao i da je neophodno otvaranje debate o tome koji je maksimum saradnje s tim savezom čije će članice okruživati Srbiju, jer će u suprotnom Srbija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.