Šutanovac: Nemamo pozive za članstvo u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nemamo pozive za članstvo u NATO

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da dilema da li Srbija treba da ostane vojno neutralna ili da pristupi NATO postoji samo u javnosti jer niko iz Severnoatlantskog pakta nije ponudio Srbiji da se priključi tom savezu.

"Srbija još nije uzela ni potpuno učešće u Partnerstvu za mir. Mislim da u okviru tog partnerstva postoji veliki broj mogućnosti i kvalitetnih aktivnosti koje Srbija tek treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da iskoristi", rekao je Šutanovac u intervjuu za nedeljnik "Vreme".

On je rekao da je činjenica da postoji parlamentarna odluka o neutralnosti ali i da ta odluka nije urađena na osnovu strategijskih dokumenata i strateške vizije o saradnji u budućnosti, imajući u vidu da će Srbija vrlo brzo biti okružena NATO zemljama ili državama koje imaju NATO snage na svom prostoru.

"Kakav odnos treba da imamo prema tradicionalno prijateljskim zemljama Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji.., od kojih očekujemo i imamo jaku podršku iako su u NATO-u? Mislim da se o tome izvesno vreme neće voditi debata, ali će doći trenutak kada će i to važno pitanje biti postavljeno pred nas. Biće potrebno dovoljno hrabrosti da se građanima objasni kakva je sve korist od bezbednosnih integracija", rekao je Šutanovac.

On je rekao da je opcija eventualnog učešća pripadnika Vojske Srbije u borbenim misijama u svetu suviše daleka i dodao da se u ovom trenutku razgovara samo o opcijama učešća u mirovnim operacijama koje su manje složene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.