Šutanovac: Ne razmišljamo o NATO-u

Izvor: B92, 08.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Ne razmišljamo o NATO-u

Ljubljana -- NATO kao tema u Srbiji još nije na dnevnom redu i o tome trenutno ni ne razmišljamo, rekao je u Ljubljani ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa slovenačkom ministarkom odbrane Ljubicom Jelušič, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je na pitanje da li Srbija razmišlja o ulasku u NATO, podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je 2007. godine parlament Srbije doneo odluku o vojnoj neutralnosti zemlje, ali i naveo da Srbija još nije iskoristila ni potencijale "Partnerstva za mir".

"Mi nismo iskoristili ni pun kapacitet iz 'Partnerstva za mir', tek treba da otvorimo kancelariju. NATO kao tema u Srbiji još uvek nije na dnevnom redu, ali je tema učestvovanje u 'Partnerstvu za mir' i mislim da postoje veliki kapaciteti, kako u Srbiji, tako i u okviru tog partnerstva, koji tek treba da izađu na površinu i da se iskoriste”, izjavio je Šutanovac.

"Samo učlanjenje u NATO je na dosta dugačkom štapu i o tome, trenutno, ni ne razmišljamo", rekao je ministar, navodeći da su uprkos tome standardi NATO-a, kao najbolji vojni standardi na svetu, ono čemu teži i na čemu radi Vojska Srbije.

Deo razgovora sa slovenačkom ministarkom posvećen je razmeni iskustava u vezi sa učešćem u mirovnim operacijama.

Govoreći o tome, ministar Šutanovac je rekao da Srbija nije srećna što na svojoj teritoriji ima mirovnu operaciju, ali je svesna da je to, pre svega, misija mira i da KFOR ima tu misiju, zbog čega je Srbija zahvalna i slovenačkim partnerima koji, u okviru KFOR-a imaju minimalno 380 vojnika koji garantuju bezbednost i Albancima i Srbima koji žive na Kosovu.

Slovenačka ministarka Ljubica Jelušić je današnjim razgovorima sa Šutanovcem vrlo zadovoljna, a podsetila je i na činjenicu da je ministar Šutanovac prvi strani ministar koji ju je posetio u njenom mandatu, ali i da je njegova poseta prva poseta ministra odbrane Srbije Sloveniji, pri čemu je prvi put u Sloveniji i intonirana nova himna Srbije.

Ministri Srbije i Slovenije su danas potpisali i Sporazum o saradnji vlada dveju zemalja u odbrambenoj i vojnoj oblasti, a razgovarali su i o konkretnoj saradnji.

Tom prilikom je ministar Šutanovac slovenačkoj ministarki predstavio mogućnosti školovanja na vojnoj akademiji u Srbiji.

Razgovori su vođeni i o saradnji u oblasti vojne diplomatije, ali i o želji Srbije da otvori kancelariju u "Partnerstvu za mir", u čemu bi Slovenija mogla da joj pomogne svojim iskustvima, kao i o iskustvima Slovenije po pitanju reformi vojske u pripremama za pristupanje NATO-u.

Ministar Šutanovac je rekao i da se zahvalio za pomoć koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka evropskim integracijama i ka ukidanju viznog režima, jer je to "jako dobar način da iskažemo međusobno poštovanje i da podržimo jedni druge, naročito u situaciji u kojoj je Srbiji neophodna podrška za evropski put".

Tokom dvodnevne posete Sloveniji, ministra Šutanovca će primiti i slovenački premijer Borut Pahor, a razgovaraće i sa predsednikom odbora za odbranu slovenačkog parlamenta, Jožefom Jerovšekom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac u Ljubljani potpisao sporazum u oblasti odbrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2009

LJUBLJANA/BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u Ljubljani, posle razgovora sa zvaničnicima Slovenije, da vlada te države podržava što skorije ukidanje viznog režima za građane Srbije i integraciju naše zemlje u EU..."Smatramo da je ova poseta veoma uspešna iz više razloga..Dobili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.