Izvor: B92, 15.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Bugarska-Makedonija

Skoplje -- Premijeri Makedonije i Bugarske ocenili su u Skoplju da je Bugarska jedna od zemalja koje najviše podržavaju pridruživanje Makedonije u EU i NATO.

Nikola Gruevski i Sergej Stanišev ocenili su i da su odnosi dve zemlje prijateljski. "Naša zemlja je više puta dokazala naše prijateljstvo i dobrosusedstvo. Bugarska je prva zemlja koja je priznala nezavisnost Makedonije", rekao je Stanišev na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinare posle sastanka sa Gruevskim.

Oba premijera su navela da Makedonija uživa snažnu podršku Bugarske u procesu integracije u EU i NATO i viznoj liberalizaciji za makedonske građane.

Gruevski je rekao da spor sa Grčkom oko imena predstavlja problem za prijem u EU i NATO, ali da je Makedonija završila reforme na planu odbrane i da naporno radi na ostvarivanju uslova za prijem u EU.

"Usredsređeni smo na učvršcavanje naše zemlje na ekonomskom, političkom i demokratskom planu. Sve dok se ne završi taj spor sa Grčkom, mi ćemo graditi našu državu. Naša orijentacija je da postanemo deo NATO-a i Evropske unije", istakao je Gruevski.

Bugarski premijer će se u Skoplju sastati i sa makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim, a sa Gruevskim će prisustvovati svečenom otvaranju novog dalekovoda u selu Dubravi, kod Negotina, oko 100 kilometra južno od Skoplja.

Taj dalekovod snage 400 kilovata treba da poboljša energetsku vezu između Makedonije i Bugarske.

Poseta bugarskog premijer je organizovana povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.