Surovi NATO eksperiment nad Srbima

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2018, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surovi NATO eksperiment nad Srbima

Mnogo toga što je bilo nepoznato tokom bombardovanja 1999. godine: čime nas je NATO sve "zasipao", kojim otrovima je zagadio životnu sredinu, kakve efekte to može da ima po zdravlje ljudi, polako izlazi na površinu.

Otvaranjem istrage u okviru Skupštinske komisije za ispitivanjee posledica NATO agresije na našu zemlju, i zajedničkog projekta četiri ministarstva Vlade Republike Srbije: ekologije, zdravlja, vojske i prosvete, kroz Koordinaciono telo za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, formirano 12. juna, svakodnevno se pojavljuju svedočenja grupa ili pojedinaca o tome šta nam je alijansa uradila te 1999. godine, čije posledice osećamo punih 19 godina, i ko zna koliko ćemo još, pišu Novosti

Tako će Koordinacionom telu za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja uskoro biti dostavljen izveštaj Štaba civilne zaštite za Moravički okrug, u okviru kojeg se, u jednom od dokumenata, navodi da su avioni 8. i 9. aprila 1999. godine posipali žuti prah po opštini Gornji Milanovac, koji je kod ljudi izazivao alergijske reakcije, a posle bombardovanja, naprasno i bez određenog razloga, osušile su se neke šume na Zlatiboru i Tari.



Dr Zorka Vukmirović, naučni savetnik u penziji Instituta za fiziku, smatra da su ovakvi podaci o kojima stručnjaci treba da kažu poslednju reč - dragoceni.

- Pojava žutog praha i kristala u Moravičkom okrugu, o čemu su pisale "Novosti" 30. jula, zavređuje punu pažnju stručnjaka posebno zbog konstatacije da su nas time zaprašivali NATO avioni - kaže dr Vukmirović, jedan od inicijatora ideje da se ispitaju posledice NATO bombardovanja na ljude i životnu sredinu, i član Koordinacionog tela. - U tom tekstu se pominjanje analiza urađena na VMA, u kojoj se poriče štetnost kristala poslatih u Beograd radi hemijsko-toksikološke analize, a pri tom govori o nekom nepoznatom molekulu, i to me je podstaklo da detaljno analiziram sklop okolnosti vezan za datume 8. i 9. april 1999. godine.

Namenska industrija u Lučanima je prvo bombardovana 5. aprila u 2.45 časova, a zatim 6. aprila u 20.35 i 23.00, a Tehničk-remontni zavod i "Cer" u Čačku istovremeno sa drugim napadom oko 23 sata.

- Prema raspoloživim informacijama, dr Mirjana Anđelković-Lukić, ekspert i sudski veštak za eksplozive, smatra da u Lučanima nije bilo baruta na bazi TNT, odnosno trinitrotoulola i to u obliku kokristala bledožute boje, a u Čačku se koristila takva vrsta baruta - pruča dr Vukmirović. - Pri bombardovanju barut bi eksplodirao, a ovo bi mogao biti onaj deo koji se vazdušnim udarom posle eksplozije digao i otišao u atmosferu i istaložio kasnije kod Gornjeg Milanovca.

Sinoptička situacija 5. aprila, kada je započelo bombardovanje Lučana, nije ukazivala na pojavu padavina ni tog dana ni 7. aprila, a padavine su se pojavile, kaže dr Vukmirović, na mestima gde su transportovane dimne perjanice:

- To nisu bile padavine već kondenzovane tečne materije koje su se oslobodile u eksplozijama. Prema onom što se zateklo u pogonima bombardovanih objekata, to su bile vrlo opasne, a neke od njih i kancerogene materije. Kokristali TNT-a ne bi izazvali alegrijske reakcije, ali bi na njima moglo biti absorbovanih materija iz ovih dimnih perjanica. Zato je vrlo važno da Međuresorno koordinaciono telo dobije uzorke koji su bili poslati na analizu u VMA, jer sada postoje kod nas akreditovane laboratorije koje bi uradila ekspertsku analizu najsavremenijim metodama.

Naravno, ako su ti uzorci sačuvani do danas.

- NATO je simultano bombardovao objekte namenske industrije u Lučanima i Čačku, i tada se napravio kompozitni otrovni oblak. Simultano bombardovanje objekata mirnodopske namene se ponovilo 18. aprila kada su istovremeno bombardovane rafinerije u Novom Sadu i Pančevu, Azotara i Petrohemija u Pančevu. U tim objedinjenim dimovima se događaju hemijske reakcije koje dovode do sekundarnih proizvoda koji su štetnije za živi svet od prvobitno oslobođenih pri eksplozijama - tvrdi dr Vukmirović.

Posebno je bilo opasno po civile bombardovanje objekata namenske industrije u Bariču, Lučanima, Valjevu, Čačku...

U požarima transformatora posle bombardovanja oslobađale su se kancerogene materije Foto Z. Jovanović/ Novosti


Negativne posledice nastajanja ovih materija, kaže dr Vukmirović, evidentirane su u šumskim eko-sistemima, kao i u voćnjacima, što su stručnjaci iz Čačka potvrdili.
- Nije bilo nikakve potrebe da nas zasipaju nečim nepoznatim. U obe ove epizode su u Severnoj Grčkoj u uzorcima vazduha u gradu Ksantiju registrovane visoke koncentracije dioksina, furana, a u prvoj i polihlorovanih bifenila (piralena). Potvrđeno je da je u Lučanima pogođena trafostanica u kojoj je bio piralen. Budući da pri NATO savezu postoji komitet koji je definisao ekvivalente toksičnosti dioksina i furana, zatim da postoji sekcija koja se decenijama bavi modeliranjem i prognozom rasprostiranjazagađujućih materija u atmosferi, jasno je daje bila prilika da se izvede eksperiment uživo - kaže dr Vukmirović.

Prema mišljenju sagovornice Novosti, izabrane su takve vremenske situacije da dimne perjanice odu ka istoku i jugu, a ne prema Zapadnoj Evropi.

- Štetni efekti u pojedinim oblastima centralne Srbije bi se mogli okarakterisati kao upotreba nedozvoljenih hemijskih sredstava u vojne svrhe - kaže dr Vukmirović.

UBIJALI NAS I PREKO HRANE


Dugotrajne posledice NATO bombardovanja SRJ, među koje se kao jedna od najtežih ubraja porast malignih, autoimunih i drugih oboljenja, ne potiču samo od korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom, već su se kancerogene materije oslobodile kada su bombardovani veliki industrijski izvori.

U požarima transformatora, u kojima se koristio piralen kao izolator i sredstvo za hlađenje, oslobađali su se dioksini i furani od kojih nekih spadaju u prvu kategoriju kancerogenih i genotoksičnih materija. I samo izlivanje piralena i ulazak u lanac ishrane preko prehrambenih proizvoda životinjskog porekla predstalja ugrožavanje zdravlja.

Novosti

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.