Stručnjaci: Obnova vežbi sa NATO, da li i sa Rusijom? Treba nam novi svet što pre

Izvor: Vostok.rs, 21.Dec.2023, 17:27

Stručnjaci: Obnova vežbi sa NATO, da li i sa Rusijom? Treba nam novi svet što pre

Moratorijum na sve zajedničke vojne vežbe VS sa svim stranim partnerima uveden je nekoliko dana pošto je Rusija počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Od tada, Srbija je suspendovala moratorijum samo da bi učestvovala u NATO vežbi „Platinasti vuk 23“. Predlog je podnela Vlada Srbije, a opravdan je „ranije preuzetim obavezama države da učestvuje u multinacionalnim operacijama“. Sada, međutim, takvog jasnog povoda nema. Pošto se ni specijalna vojna operacija nije našla u prošlosti, valja razmotriti razloge za ovu najavu i na koji način deblokada može uticati na naše ukupne odnose sa Rusijom. O toj temi Bratstvo je razgovaralo sa potpukovnikom i analitičarem Ljubanom Karanom, pukovnikom prof. dr Ilijom Kajtezom i ekspertom za bezbednost Dževadom Galijaševićem. Slede njihove procene.
 
Ljuban Karan Ja sam za to da se odblokiraju vežbe sa svima. I sa NATO i sa ovim drugim savezom. Ili i sa jednima i drugima, ili ni sa jednim. Jer, ako odblokiramo samo sa jednom alijansom, ne dobijamo ništa osim štete pošto ispadamo nekorektni prema drugima. Čim bi izvodili vežbe sa jednom stranom, ispalo bi da ignorišemo drugu.
Šta mi dobijamo tom saradnjom sa NATO? Možda kvalitetniju vezu sa Kforom i bili bi u boljoj prilici da utičemo da ne budu toliko pristrasni koliko su u ovoj situaciji. Jer, Kfor je isključivo pod kontrolom NATO, iako je to misija UN. Jedino ako tu nešto postižemo, a drugo – ništa.
Prema Kforu moramo da budemo servilni jer je sve bolje od toga da prepustimo da o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiju brinu Albanci i oni koji su im podrška u provokacijama i napadima na Srbe.
Iz ovih političkih razloga veze sa Kforom verujem da će pre biti održavane vežbe sa NATO nego sa Rusijom.
Lično ne bih pristao da sa Rusijom ne izvodimo vežbe, a sa NATO da izvodimo.
Međutim, politička i diplomatska odluka vlasti može da bude da se ide sa NATO, a ne ide sa Rusijom sve dok je Rusija u ratu. Malo je ljudi u Srbiji koji bi se složili sa tim načinom razmišljanja, ali su te odluke na neki način iznuđene zbog bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, a oni su sada u punom kapacitetu prepušteni da o njima vode brigu pripadnici Kfora.
S druge strane, kada se završi rat, Srbija bi u saradnji sa Rusijom mogla mnogo da dobije. Ta saradnja je tradicionalna i korisna. Bilo bi sramota da zaboravimo da je Rusija ta koja nam je pomogla da oživimo i obezbedimo vazdušnu komponentu naše vojske onda kada je bila potpuno uništena. Zahvaljujući donaciji Rusije i Belorusije mi smo ponovo osposobili lovačku avijaciju i imamo modernu eskadrilu MIG-29. U PVO smo se dogovorili da od Rusije kupujemo po povoljnim cenama. Ne smemo zaboraviti da su nam oni pomogli da ojačamo i kopnenu komponentu vojske, donirali tenkove T 70… Dok je NATO nastojao da oslabi srpsku vojsku! SAD nam nikad nisu donirale ni jednu šuplju cev. Ništa što bi moglo da se upotrebi u ratu. Donirali su nam nekakva vozila Hamvi, ali bez naoružanja. NATO države i danas nastoje da oslabe srpsku vojsku i srpsku odbranu iz svojih interesa, a sa druge strane, saradnja sa Rusijom se uvek zasnivala na tome da želi da osnaži srpsku vojsku i to je ono u čemu nam je uvek pomagala.
 
Ilija Kajtez Ako bude skidanja moratorijuma, ono će biti opšte, jer sa našeg stanovišta ne bi bilo pametno da bude parcijalno, pošto smo vojno neutralni. Realizacija toga ne mora da bude obostrana. Odnosno, budući da je situacija kakva jeste, ne mislim da ćemo izrazito žuriti da izvodimo neke vežbe sa Rusima – imajući u vidu da smo neuvođenjem sankcija navukli maksimalan bes. Skinućemo moratorijum, ali je pitanje da li ćemo i kada ćemo imati vežbe po modelu Slovenskog bratstva, jer bi to po nas bilo opasno, budući da ključeve mira i opstanka na KiM drži NATO. Manevarski prostor nam je beskrajno smanjen i naša politika je na ivici noža. Sa Rusima ćemo malo sačekati, ali svi govore da će sledeća godina biti prelomna za rusko-ukrajinski rat. Kada se uđe u pregovore, ispregovara, Zapad aminuje, a pod uslovom da Rusi budu zadovoljni, tada će situacija za nas biti povoljnija i mi ćemo kao neutralna strana moći da vežbamo i sa Zapadom i sa Istokom. S tim da je i do sada broj vežbi sa Zapadom bio mnogo veći.
To što je Stoltenberg sad potegao ovo pitanje je pritisak zbog Kosova, iako oni hoće da prikažu da NATO ima dobre odnose sa nama i da sarađujemo. A mi moramo da kupujemo vreme dok se ne prekomponuje svetska politička scena i zato pravimo kompromise.
Da dodam, od devedesetih, sve što je radio Zapad je bio pritisak na Srbiju i srpstvo i mi znamo njihov najradikalniji cilj, a to je beogradski pašaluk. Moramo pokušavati da to sprečimo. I da gledamo bolje vreme, jer je za rešavanje naših problema potrebno da se svet izmeni.
Zaharova je rekla da će pitanje Kosova biti rešeno kada Rusija pobedi u Ukrajini. Mislim da je svim našim geopolitičarima to jasno. Kao i onima na Zapadu, Istoku i Albancima na KiM, koji sa velikim strahom gledaju razvoj događaja.
Dževad Galijašević Suština svake vežbe je šta je razlog uvežbavanja. U slučaju NATO, on ima dva proklamovana neprijatelja – islamistički teorizam i Rusiju. Evropski islamistički terorizam nije toliko masovan da bi bio relevantan za upotrebu NATO snaga. Ali Rusija jeste i NATO vežba kako da se bori protiv nje! Dakle, neprijatelj protiv koga NATO vežba sukob jeste Rusija. Kad je to jasno, postavlja se pitanje zašto bi Srbi sa svojim neprijateljem u simulaciji rata učestvovali u sukobu sa svojim prijateljem. Zašto bi uvežbavali rat protiv prijatelja, uz pomoć neprijatelja?
Apsurdno je da Srbija vežba sa NATO kad se zna da je Alijansa u svojoj vojnoj i političkoj doktrini Srbiju imenovala kao neprijatelja i ne dozvoljava da Srbi budu relevantan faktor na Balkanu, zbog čega su, između ostalog, raskomadali Jugoslaviju.
Dakle, vi vežbate sa nekim ko je vama od devedesetih zaključno sa danas samo pravio probleme: bombardovao zemlju, učestvovao u progonu vašeg stanovništva i pomagao secesiju dela državne teritorije Srbije. To je prava lična karta onih koji vas kroz usta Stoltenberga zovu pod okrilje zajedničkih vežbi, da sa njima vežbate kako da idete protiv njihovog neprijatelja, a vašega prijatelja – a to je Rusija.
Inače, to je Hitlerova doktrina: prostor koji je okupirao, koristio je da ga mobiliše za potrebe rata sa Rusijom. I nemojte imati sumnje da je osnovni smisao svake vežbe u Srbiji da se uvežbava upravo kako da se zaustavi Rusija u Srbiji, kako da se do poslednjeg Srbina u Srbiji – kao i do poslednjeg Ukrajinca u Ukrajini – brane interesi NATO.
Mora se voditi računa i o tome da je Republika Srpska veliki problem koji ima NATO na Balkanu. Jer, u suštini, Republika Srpska je jedina strateška dubina Srbije! A Srpska ne podržava vojne vežbe sa NATO i izbegava da se pravi bilo kakav napredak u primicanju BiH NATO. Srbija je u saradnji sa Alijansom otišla mnogo dalje – ima IPAP i SOFA sporazum i obezbedila je svaku vrstu imuniteta NATO kadru na tlu Srbije. RS i Srbija imaju specijalne veze i moraju sarađivati. Dodik je zato imao razumevanja za poteze u pogledu saradnje Srbije i NATO, ali kada je reč o potezima kojim se produbljuje saradnja vojnim vežbama, to nanosi štetu za RS.
Dodik nije zaboravio da je NATO učestvovao u progonu Srba iz Hrvatske i progonu Srba sa Kosova i svestan je da NATO nije promenio politiku ni danas. Ukupan položaj srpskog naroda se rešava u konfliktu Zapada i Rusije, na to ukazuju i ruski zvaničnici. Zato Dodik i ne krije svoju orijentaciju prema Rusiji i zato je RS protiv da se Srbi na bilo koji način približavaju strani vlastitog neprijatelja.
Rusija, s druge strane, posmatra stvari iz svog ugla i dobro razume poruke koje pročita iz odluka srpskih vlasti s obe strane Drine. Rusija dobro razume te poruke i uopšte ne podržava da se Srbija identifikuje sa interesima neprijatelja Rusije.
Šta bi trebalo da bude srpski odgovor Stoltenbergu ako se ima u vidu srpsko-ruski odnos i srpsko-ruska saradnja? Prvo – da je taj poziv licemeran! Licemerno je pozivati Srbiju da vežba kako da pomogne neprijatelju da ostvari svoju neprijateljsku politiku. A drugo, dovoljno je pogledati prirodu vežbe i zaključiti kako će to doživeti Rusija – kao pokušaj da se Srbija uvuče ili stavi u red neprijatelja, i to ne samo na Balkanu, nego i na drugim mestima.
 
Izvor: Diana Milošević srbratstvo.ru

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.