Stratfor upozorava: Rusi i NATO zaoštravaju u Crnom moru

Izvor: B92, 07.Jul.2016, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stratfor upozorava: Rusi i NATO zaoštravaju u Crnom moru

Rusija će morati da se suoči sa čestim uplovljavanjem NATO brodova u Crno more, zbog povećanog interesovanja Alijanse za ovaj region.

To smatraju eksperti američke vojno-analitičke kompanije Stratfor, dodajući da će se borba za uticaj u crnomorskom regionu u bliskoj budućnosti „nesumnjivo zaoštriti“.

Rusija će rasporediti dva snažna radara na Baltičkom i Crnom moru, a nakon ulaska Krima u sastav Rusije, ravnoteža snaga u Crnom moru se promenila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ukrajina je, prema rečima autora izveštaja, „istisnuta iz arene“, dok je Moskva već povećala svoju flotu, navode analitičari, prenosi Sputnjik.

„Strateška važnost ove akvatorije porasla je u očima NATO, koji želi da pojača politiku obuzdavanja Rusije u Evropi“, piše Stratfor.

U članku se navodi da NATO treba da uzme u obzir Konvenciju iz Montrea iz 1936. godine, kojom se ograničavaju tonaža, broj i vreme boravka u Crnom moru vojnih brodova država koje na njega ne izlaze.

Ipak, višenacionalne snage, poput Severnoatlantske alijanse, mogu da zaobiđu ograničenja uključivanjem u svoju flotu brodova iz nekoliko država i rotiranjem snaga.

Upravo zato će na samitu, koji će se održati 8. i 9. jula u Varšavi, biti reči o mogućem povećanju zajedničkih vojno-pomorskih snaga tog vojnog bloka u Crnom moru, objašnjavaju analiticari.

Kako dodaju iz Stratfora, nisu sve zemlje NATO koje izlaze na Crno more spremne da podrže povećanje snaga Alijanse u regionu.

Dok bi Rumunija, najverovatnije, pozdravila takve napore, Bugarska i Turska bi mogle biti uzdržanije jer ne žele neprijateljstvo sa Rusijom, saopštila je americka analiticka kompanija.

Stratfor piše da je Turska donedavno takođe bila pristalica povećanja vojnog prisustva NATO u Crnom moru, ali da je poslednjih nedelja Ankara pokušala da normalizuje odnose sa Moskvom, koji su se pogoršali u novembru prošle godine nakon obaranja ruskog aviona i pogibije pilota iznad Sirije.

Analitičari su uporedili odnos snaga u regionu: prema broju brodova NATO je ispred Rusije, ali ona ima drugih prednosti - na primer u avijaciji. Osim toga, Moskva aktivno modernizuje flotu, ukljucujući podmornice. navodi Stratfor.

NATO će tražiti nacine da zaobiđe ograničenja i obezbedi lidersku poziciju svoje Ratne mornarice u regionu, ali Krimsko poluostrvo daje Rusiji ozbiljnu prednost u odnosu na Alijansu, zaključuju eksperti Stratfora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.