Strašno upozorenje: Putin bi mogao da napadne NATO; Setite se šta je rekao...

Izvor: B92, 10.Feb.2024, 20:08

Strašno upozorenje: Putin bi mogao da napadne NATO; Setite se šta je rekao...

Ne može se isključiti ruski napad na članicu NATO-a, izjavio je u subotu šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen.

On je to izjavio nekoliko dana pre početka skupa svetskih lidera i vojnih eksperata.

Upitan da li misli da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da naredi takav napad, Hojzgen je odgovorio:

"Naravno. Putin je, međutim, više puta govorio da je raspad Sovjetskog Saveza najveća katastrofa 20. veka, jer je doveo do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga da mnogi Rusi budu ostavljen van granica Rusije".

Putin je nameravao da ponovo uspostavi Veliku Rusiju sa granicama raspadnutog Sovjetskog Saveza. To bi bila globalna imperija u kojoj bi on vladao kao car, rekao je Hojzgen i Bonski general Ancajger.

"Ako Putin ne izgubi rat u Ukrajini, moramo da uzmemo u obzir da bi mogao da zgrabi Moldaviju ili baltičke republike", rekao je on.

Hojzgen je odbio da spekuliše o tome šta bi tačno Putin mogao da namerava.

"Međutim, moramo učiniti sve da osiguramo da Ukrajina dobije oružje i vojnu pomoć koja joj je potrebna da se uspešno odupre ruskim agresorima i protera ih sa svoje nacionalne teritorije", rekao je on.

Hojzgen je bio savetnik bivše kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku između 2007. i 2017. godine. Kasnije je imenovan za njemačkog ambasadora u UN pre nego što je preuzeo dužnost na Minhenskoj konferenciji.

U razgovoru ove nedelje sa konzervativnim američkim novinarom Takerom Karlsonom, Putin je rekao da Rusija nema teritorijalne ambicije prema Poljskoj i baltičkim zemljama.

Ruska invazija na ove zemlje NATO-a mogla bi biti isključena, osim ako Poljska ne napadne Rusiju, rekao je on. U glavnom gradu Bavarske od 16. do 18. februara održava se Minhenska bezbednosna konferencija na kojoj se očekuje učešće oko 50 šefova država. Rusija i Iran ove godine nisu pozvani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šef Minhenske konferencije upozorio: Ako Putin pobedi u Ukrajini pokušaće da napadne sledeće države

Izvor: Danas, 11.Feb.2024, 18:55

Ruski predsednik Vladimir Putin neće se tu zaustaviti u slučaju pobede u Ukrajini - sledeće će pokušati da napadne zemlje koje su nekada bile deo SSSR-a, rekao je šef Minhenske međunarodne bezbednosne konferencije Kristof Heusgen u intervjuu za nemački dnevnik Rheinische Post, prenosi The Moscow...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.