Strah od sukoba se širi: Prave nove baze?

Izvor: B92, 03.Sep.2023, 17:49

Strah od sukoba se širi: Prave nove baze?

Švedska liberalna partija poziva na trajno raspoređivanje NATO baza u zemlji nakon što se kraljevina pridružila Alijansi, izjavio je lider stranke Johan Person.

"Mislim da bi trebalo da bude jasno da je to način da se ojača bezbednost švedskog naroda u situaciji u kojoj spoljni svet može da predstavlja veoma ozbiljnu pretnju Švedskoj", rekao je Person za radio "Sveriges".

Kako je naveo, Švedska će sada imati potpuno "drugačiji zadatak u tom delu NATO-a".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"To znači potrebu za stalnim bazama NATO-a", istakao je Person, navodeći da su Švedska i NATO "bili partneri "od 90-ih godina".

Person se takođe založio za održavanje prisustva NATO snaga na teritoriji zemlje u mirnodopskim uslovima, istaknuvši da se "sloboda mora braniti".

Naime, Švedska, kao i Finska, usred događaja u Ukrajini u maju 2022, podnele su zahtev za pridruživanje Alijansi.

Finska je 4. aprila postala 31. članica NATO-a, dok švedska aplikacija još nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.