Stoltenbergova poruka Beogradu i Prištini: Poslali smo 500. Dodatni bataljon u pripravnosti, samo da znate

Izvor: B92, 07.Jun.2023, 13:13

Stoltenbergova poruka Beogradu i Prištini: Poslali smo 500. Dodatni bataljon u pripravnosti, samo da znate

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije.

On je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da NATO na tzv. Kosovo šalje još oko 500 vojnika iz operativne rezerve za Zapadni Balkan.

"Dodatni bataljon rezervnog sastava smo stavili u veću pripravnost, tako da i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oni mogu biti raspoređeni po potrebi. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandate", kazao je Stoltenberg.

Naša misija Kfora će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na tzv. Kosovu i nastavićemo da delujemo nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999, rekao je generalni sekretar NATO.

Kako je dodao, nasilje vraća tzv. Kosovo unazad, kao i ceo region, a dovodi u pitanje i evroatlantske aspiracije.

"I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru", kazao je on.

NATO će nastaviti da igra svoju ulogu kako bi podržao trajnu bezbjednost na tzv. Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana, rekao je.

Stoltenberg je rekao da je tokom nekoliko poslednjih godina viđeni ruski pokušaji da se mešaju u unutrašnju politiku i demokratske procese u nekoliko zemalja NATO, što je neprihvatljivo.

Dodao je da je Rusija takođe odgovorna za zlonamerne aktivnosti u sajber prostoru i da promoviše dezinformacije i propagandu protiv NATO i saveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stoltenberg: Priština i Beograd da preduzmu konkretne korake u cilju deeskalacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da Priština i Beograd moraju da preduzmu konkretne korake ka deeskalaciji situacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.