Stoltenberg traži od NATO da poveća pomoć Ukrajini

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 21:32

Stoltenberg traži od NATO da poveća pomoć Ukrajini

Članice NATO-a povećavaju sredstva za neletalnu pomoć Ukrajini, uključujući gorivo, lekove, sisteme veze i pontonske mostove.

Ovo je izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Povećali smo hitnu neletalnu pomoć Ukrajini preko NATO fonda, radi se o gorivima i mazivima, medicinskom materijalu, mobilnim satelitskim sistemima i pontonskim mostovima", precizirao je Stoltenber posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komisije Ukrajina-NATO u Briselu.

On je dodao da su se brojne zemlje već obavezale na nova finansiranja ovog fonda. „Druga obećanja će uslediti narednih nedelja i meseci“, rekao je Stoltenberg.

On je rekao i da su zemlje NATO-a pružile podršku Ukrajini u iznosu od oko 150 milijardi evra, uključujući 65 milijardi vojne pomoći.

Stoltenberg je dodao da su članice NATO-a na sastanku komisije potvrdile da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god bude potrebno" i da već povećavaju proizvodnju municije i naoružanja za isporuku Kijevu.

Prema njegovim rečima, saveznici u Alijansi „već povećavaju proizvodnju oružja i municije“, a takođe ispunjavaju svoje obaveze u obučavanju ukrajinskih vojnika i isporukama naprednog naoružanja.

"Države-članice NATO-a pojačavaju podršku Ukrajini. Prvi tenkovi ‘leopard’ i ‘čelendžer’ stigli su u Ukrajinu", saopštio je generalni sekretar.

On je dodao da će "višegodišnji program pomoći povećati interoperabilnost, ojačati odbrambene i bezbednosne institucije... To će Ukrajinu približiti evroatlantskoj porodici".

Stoltenberg, međutim, nije odgovorio na pitanje da li će lideri Alijanse razmatrati članstvo Ukrajine na samitu koji će biti održan na leto, istakavši da je sadržajan razgovor na ovu temu moguć samo ako "Ukrajina bude očuvana kao suverena nacija".

"Stav NATO-a o članstvu Ukrajine je nepromenjen, ona će postati članica Alijanse, kao što je više puta rečeno na samitima. Ali svi shvatamo da je za značajan napredak po ovom pitanju prvi korak očuvanje Ukrajine kao nezavisne nacije. Stoga NATO pruža Ukrajini neviđenu podršku i nastaviće to da čini", konstatovao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO upozorava Kinu: "Istorijska greška"

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 15:41

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas šta bi bilo kada bi Kina poslala "smrtonosnu pomoć", kojom bi snadbela Rusiju za rat u Ukrajini...To bi bila "istorijska greška" koja bi imala velike posledice...Stoltenberg je na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu, posle sastanka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.