Stoltenberg stigao u Crnu Goru, razgovori sutra

Izvor: Akter, 10.Jun.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg stigao u Crnu Goru, razgovori sutra

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg doputovao je danas u dvodnevnu službenu posetu Crnoj Gori, a sa najvišim crnogorskim zvaničnicima razgovaraće sutra

Stoltenbergova poseta Crnoj Gori je prva jednoj zemlji regiona koja nije članica Severnoatlantskog saveza

Po dolasku u Crnu Goru, generalni sekretar NATO se sastao sa potpredsednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem.

Očekuje se >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da će Stoltenberg potvrditi ono što je samit NATO-a zaključio u Velsu, u septembru 2014. godine, a to je da će do kraja ove godine biti doneta odluka o pozivu Crnoj Gori da postane članica Severnoatlantske alijanse.

Crna Gora je sada u fazi takozvanog pojačanog i fokusiranog dijaloga o spremnosti da postane članica NATO-a što praktično znači pojačani i oštriji nadzor uslova da joj se uputi poziv za stupanje u članstvo.

Ocene o vojnim i bezbednosnim reformama u Crnoj Gori su pozitivne, ali još ima prigovora na stanje pravosuđa i borbe s korupcijom i organizovanim kriminalom.

Takođe, podrška javnosti za članstvo Crne Gore još nije dostigla optimum koji je dovoljan da bi članstvo u alijansi bilo potpuno kredibilno.

U Crnoj Gori još je sporno i da li odluku o ulasku u NATO treba da donese parlament ili je to potrebno učiniti na referendumu.

Po nekim ranijim ocenama domaćih i stranih analitičara, na odluku o pozivu Crnoj Gori da pristupi NATO-u može negativno uticati odnos Alijanse sa Rusijom u vezi sa krizom u Ukrajini.

Ima mišljenja da poziva za članstvo Crnoj Gori može biti "kolateralna šteta" međunarodne krize zbog Ukrajine. To znači da ona ima uslove da bude pozvana u članstvo, ali da se može dogoditi da poziv bude odgođen zbog obzira NATO-a prema Rusiji.

Ruski ambasador u Crnoj Gori više puta je ovoreno stavio do znanja da se ulazak Crne Gore u NATO ne bi mogao smatrati dobronamernim prema Rusiji.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Stoltenebrg: Vidljiv napredak Crne Gore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2015

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je večeras u Podgorici, na početku svoje dvodnevne posete, da je Crna Gora ostvarila "vidljiv napredak" u pripremi za ulazak u Severnoatlantski savez...Stoltenberg je u razgovorima s potpredsednikom Vlade Duškom Markovićem i ministrima spoljnih poslova...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.