Izvor: RTS, 04.Feb.2022, 19:02

Stoltenberg – sa kormila NATO-a za volan norveške centralne banke

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postaće novi šef norveške centralne banke, saopštila je tamošnja vlada, uprkos zabrinutosti opozicije da bi to moglo oslabiti njenu nezavisnost. Jedno od Stoltenbergovih zaduženja biće i nadzor norveškog državnog fonda sa imovinom od 1.400 milijardi dolara.
Mesto guvernera norveške centralne banke biće upražnjeno do 1. marta, dok aktuelni generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sekretar NATO-a kaže da bi prvo odslužio svoj mandat u NATO-u, koji traje do 30. septembra.

Iz norveške centralne banke navode da Stoltenberga očekuju da preuzme dužnost oko 1. decembra ove godine.
Stoltenberg će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljati finansijskom stabilnošću kao i nadgledati norveški državni fond, najveći svetski fond sa imovinom od 1.400 milijardi dolara.
"Bio sam zabrinut da li ću uspeti da nađem najbolju osobu za guvernera centralne banke, ali sam ubeđen da je to Jens Stoltenberg", rekao je norveški ministar finansija Trigve Slagsvold Vedum.
Imenovanjem se prekidaju sve spekulacije o Stoltenbergovom ostanku na mestu generalnog sekretara NATO-a, pa bi potraga za naslednikom morala početi ozbiljno uoči sastanka lidera zemalja članica Alijanse u junu.
Stoltenberg, po obrazovanju ekonomista, bivši je vođa Laburističke partije.
Premijer Norveške bio je od do 2000. do 2001. i od 2005 do 2013. godine, pre nego što je sledeće godine postao šef NATO-a. Obavljao je i funkciju ministra finansija i energetike.
Lični prijatelj aktuelnog premijeraStoltenbergova prijava za funkciju guvernera centralne banke pokrenula je debatu u Norveškoj o tome da li je on i najpogodniji kandidat za tu funkciju.
Njegove pristalice kažu da ima decenije liderskog iskustva i političku težinu da upravlja bankom.
Njegovi protivnici kažu da bi postavljenje ugrozilo nezavisnost centralne banke od izvršne vlasti, budući da zemljom trenutno vlada Stoltenbergova stranka u koaliciji sa Agrarnom partijom centra.
Stoltenberg je i lični prijatelj sadašnjeg premijera Jonasa Gara Sterea, koji se izuzeo iz procesa izbora guvernera zbog sukoba interesa.
Bivši ministar finansija Siv Jensen prošlog meseca je pozvao Stoltenberga da se povuče iz procesa, tvrdeći da bi njegovo imenovanje oštetilo kredibilitet i ugled norveške centralne banke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.