Stoltenberg od srede na čelu NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg od srede na čelu NATO

Bivši norveški premijer Jens Stoltenberg u sredu preuzima dužnost generalnog sekretara NATO-a, na čijem je čelu od 2009. godine bio Danas Anders Fog Rasmusen.

Rasmusen je na čelu NATO-a bio od 1. septembra 2009. godine, a mandat mu zvanično ističe u utorak, 30. septembra.

Na samitu NATO-a početkom septembra, zemlje članice su odlučile da formiraju snage za brzo raspoređivanje i da Alijansa ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prisutna na istoku Evrope.

Tada je dogovoreno da 28 zemalja članica povećaju troškove za vojsku koji bi za dve godine trebalo da iznose dva odsto bruto domaćeg proizvoda. To je u skladu sa zahtevima Vašingtona, koji finansira tri četvrtine budžeta NATO-a.

"Novi generalni sekretar treba da se koncentriše na primenu ovih odluka. Ali, primeniti odluku o većoj potrošnji na vojsku biće teško. Biće neophodno voditi veštu političku igru. Ako Stoltenberg u tome uspe, biće to pravi uspeh", ocenjuje stručnjak Jan Tečo.

Stručnjaci ocenjuju i da će najvažniji izazov za NATO biti da nađe pravi ton kojim treba da komuniucira sa Rusijom.

"Stoltenberg zna da razgovara s Rusima. Norvežani znaju kako da komuniciraju sa susedima Rusima. Oni tome prilaze iz jednog filozofskog ugla, što je u aktuelnim okolnostima više nego korisno", ocenjuje stručnjak Hup Šefer.

Poslednje mesece Rasmusenovog mandata obeležila je kriza u Ukrajini prema kojoj je zauzeo veoma čvrst stav. Oštre kritike koje je uputio Rusiji doprineli su slici NATO-a koji se vraća korenima i kolektivnoj odbrani protiv Rusije, što podseća na Hladni rat, navodi agencija Frans pres.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.