Stoltenberg ne vjeruje da bi Trampova pobjeda ugrozila NATO

Izvor: VOA, 31.Jan.2024, 20:50

Stoltenberg ne vjeruje da bi Trampova pobjeda ugrozila NATO

Vašington — Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je pokušao da umanji zabrinutost da bi ponovni izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika mogao da oslabi zapadnu vojnu alijansu, dok ona pokušava da osigura nastavak podrške za Ukrajinu. Stoltenberg je rekao da ne misli da će drugi Trampov mandat ugroziti članstvo Amerike u NATO-u. "Vjerujem da će Sjedinjene Države i dalje biti čvrsti NATO saveznik, bez obzira na ishod američkih izbora, zato što je to u američkom interesu", rekao je Stoltenberg u intervjuu za CNN.  Tramp, koji je oštro kritikovao NATO dok je bio predsjednik, često je prijetio da će povući Ameriku iz alijanse. Smanjio je izdvajanja za NATO i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više nego što je potrebno. "Radio sam sa njim četiri godine i pažljivo sam slušao, zato što je glavna kritika bila da NATO članice troše premalo na NATO ", rekao je Stoltenberg. Stoltenberg, koji vrši pritisak na članice da povećaju budžete za odbranu, rekao je da sve više saveznika povećava svoj doprinos. "To znači da su evropski saveznici razumjeli američku poruku da moraju da izdvajaju više i zaista se kreću u pravom smjeru", rekao je generalni sekretar NATO-a. Tramp je nastavio da kritikuje NATO, a tokom vikenda je na jednom mitingu rekao da ne vjeruje da bi članice podržale Ameriku da je napadnuta. Član 5 NATO ugovora garantuje da će članice braniti jedna drugu u slučaju napada. Kada je riječ o Ukrajini, Tramp poziva na deeskalaciju i žali se što su za Kijev izdvojene milijarde dolara, ali ne iznosi konkretne prijedloge za okončanje rata. Sve veći broj republikanaca koji su bliski Trampu protivi se razgovorima u Senatu o pograničnoj bezbjednosti, kojom republikanski članovi Kongresa uslovljavaju dodatnu pomoć Ukrajini. Stoltenberg je o neophodnosti nastavka američke pomoći Ukrajini govorio u konzervativnom tink tenku u Vašingtonu, Heritidž fondaciji, čije je političko krilo zatražilo od Predstavničkog doma da odbaci novi paket pomoći Ukrajini. Stoltenberg je podsjetio da Sjedinjene Države imaju vodeću ulogu u davanju podrške Ukrajini, ali je odbacio optužbe konzervativaca da ostale NATO članice ne ulažu dovoljno u pomoć Kijevu. "Oni pružaju veću vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć od Amerike", rekao je Stoltenberg. Od ruske pune invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Amerika je ukupno izdvojila oko 75 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, rekao je Stoltenberg, dok su druge NATO članice i partnerske zemlje zajedno obezbijedile više od 100 milijardi.  
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

STOLTENBERG PLAŠI AMERIKANCE RUSIJOM I KINOM: Generalni sekretar NATO u poseti Vašingtonu

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jan.2024

Stoltenberg smatra da Rusija "teži da obnovi sfere svog uticaja i da izgradi alternativni svetski poredak u kojem je moć SAD oslabljena, a NATO razjedinjen"...Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, koji se nalazi u poseti SAD, pokušava da ubedi političare i javnost da nastave da pružaju vojnu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.