Stoltenberg: Vojna neutralnost ne isključuje saradnju s NATO

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2017, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Vojna neutralnost ne isključuje saradnju s NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da taj vojni savez poštuje vojnu neutralnost Srbije i dodao da Srbija samostalno treba da odluči hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu.

"Srbija sama treba da reši hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije", rekao je Stoltenberg u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za "Blic".

On je kazao da NATO poštuje suverenitet svake države u odlučivanju političkim i bezbednosnim angažmanima i da to isto očekuju od Rusije.

"Svako spoljno mešanje u demokratske procese neprihvatljivo je. Ljudi u Srbiji i na čitavom Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju koliko bi bilo opasno kada bismo se vratili u vreme kada su etnički sukobi bili iznad dobosusedskih odnosa, a populistički slogani i retorika podrivali izglede za evropsku integraciju. Samo srpski narod može da odredi svoj put, ali njihova odluka ma kakva bila mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama", rekao je Stoltenberg.

On je kazao da NATO veoma ceni partnerstvo sa Srbijom i da je spreman da ga unapređuje kroz blisku saradnju sa srpskim vlastima.

"Neutralnost ne isključuje saradnju. NATO je razvio duboku saradnju s određenim brojem neutralnih država uključujući Švedsku, Finsku i Austriju", rekao je on i podsetio da će predsednik Aleksandar Vučić u sredu posetiti sedište NATO u Briselu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.