Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 12:34

Stoltenberg: Ukrajina nije članica NATO-a, ne planiramo da tamo šaljemo vojnike

Jens Stoltenberg poručuje na NATO nema nameru da šalje borbene jedinice u Ukrajinu, u slučaju napada Rusije. Fokusiramo se na pružanje podrške Kijevu, kaže generalni sekretar Alijanse, dodajući da postoji razlika između članica NATO-a i onih koje to nisu – Ukrajine.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanje Bi-Bi-Sija da li će Alijansa poslati vojnike u Ukrajinu u slučaju ruske invazije, odgovorio da to nije u planu.

"Nemamo plan da pošaljemo borbene jedinice NATO-a u Ukrajinu... fokusiramo se na pružanje podrške", rekao je Stoltenberg.
Kaže da postoji razlika između toga kada je neko članica NATO-a i snažan i visokocenjen partner kao Ukrajina.
Oglasila se i britanska šefica diplomatije Liz Tras, koja je rekla da je malo verovatno da će se britanski vojnici uz Ukrajince boriti protiv Rusa.
O članstvu Ukrajine u NATO-u danas je govorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Kaže da Ukrajina nije spremna da postane članica NATO-a i da njeno članstvo neće doneti korist Alijansi.
Moskva, inače, traži bezbednosne garancije od Vašingtona i Alijanse, između ostalog i da Ukrajina i Gruzija neće postati članice NATO-a.
"Danas šaljemo zvaničan zahtev našim kolegama u zemlje Alijanse i OEBS-a preko Ministarstva spoljnih poslova, sa hitnim zahtevom da objasne kako nameravaju da ispune bezbednosne garancije", poručio je Lavrov.
I dok Zapad svakodnevno upozorava da je moguća invazija Rusije na Ukrajinu, budući da je stotinu hiljada ruskih vojnika na granici s tom zemljom, Moskva ponavlja da joj to nije namera.
"Mi ne želimo rat. Uopšte nam nije potreban. A oni koji ga podstiču, posebno sa Zapada, oni prate svoje sebične izmišljotine", izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Kaže i da sami Ukrajinci, uključujući i zvaničnike, izjavljuju da nema nikakve pretnje, dok američki zvaničnici tvrde da postoji pretnja i da su spremni da se bore, isporučujući Kijevu oružje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO kaže da neće slati trupe u Ukrajinu ako Rusija izvrši invaziju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jan.2022

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da zapadna vojna alijansa neće slati borbene trupe u Ukrajinu u slučaju da Rusija izvrši invaziju na tu zemlju. „Nemamo planove da rasporedimo borbene trupe NATO u Ukrajinu.. mi se fokusiramo na pružanje podrške“, rekao je Stoltenberg u intervjuu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.