Stoltenberg: Ukrajina može, Rusija ne

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 16:52

Stoltenberg: Ukrajina može, Rusija ne

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da jedino Kijev može da odredi prihvatljive uslove za postizanje mira u Ukrajini.

On je dodado da Ukrajina ne sme da prekida sukob niti da prihvati sporazum čije će uslove diktirati Rusija, prenosi list "Velt am zontag".

"Svi želimo da se ovaj rat završi, ali da bi mir bio dugoročan, mora biti i pravedan. Mir ne može značiti zamrzavanje sukoba ili prihvatanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma čije će uslove diktirati Rusija. Samo Ukrajina može da odredi prihvatljive uslove", rekao je.

Što više teritorija Ukrajina "oslobodi", "to će bolje karte imati za pregovaračkim stolom", smatra generalni sekretar NATO-a.

Govoreći o izgledima za ulazak zemlje u Severnoatlantsku alijansu, Stoltenberg je rekao da je "budućnost Ukrajine povezana sa NATO-om, ali je sada prioritet da Ukrajina postane suverena i nezavisna države".

"U suprotnom, neće biti prilike da se razgovara o članstvu. Moramo da zaključimo kredibilan sporazum o bezbednosti Ukrajine na kraju ovog rata, tako da Rusija ne može ponovo da se naoružava i napada", objasnio je.

Na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu 11. i 12. jula će biti doneta odluka o paketu pomoći Ukrajini i aktiviranju političkih veza koje bi je približile standardima alijanse, dodao je. Osim toga, prema njegovim rečima, zemlje NATO-a na sastanku nameravaju da dogovore da se kao donja granica fiksira indikator potrošnje za odbranu u iznosu od 2 posto nacionalnog BDP-a.

Lideri šest afričkih zemalja u okviru mirovne misije koja treba da posreduje u rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba, sastali su se juče u Sankt Peterburg sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je istakao da je Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele pravedan svet.

"Glavni zaključak današnjih razgovora je da su naši partneri iz Afričke unije pokazali razumevanje istinskih razloga za izbijanje te krize, a koje su stvoreni naporima Zapada, kao i razumevanje da je za izlazak iz ove situacije potrebno razrešiti te uzroke", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka.

Ukrajinski predsednik je na sastanku sa delegacijom lidera iz Afrike dan ranije istakao da je protiv zamrzavanja ukrajinskog konflikta i naglasio da Rusija mora da povuče vojsku sa teritorija koje Kijev smatra svojim.

Poručio je i da ne razume logiku afričkih lidera koji planiraju da posete i Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.