Stoltenberg: U Viljnusu donosimo važnu odluku, jačanje odbrane na istočnom krilu

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 22:01

Stoltenberg: U Viljnusu donosimo važnu odluku, jačanje odbrane na istočnom krilu

NATO na samitu u Viljnusu u julu namerava da donese odluku o značajnom jačanju vazdušne odbrane na istočnom krilu.

Ovo je saopštio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, koji boravi u Litvaniji radi pripreme za predstojeći samit.

"Na samitu u Viljnusu prioritetno će biti razmatrani jačanje odbrane i snaga za obuzdavanje. Trenutno pripremamo nove regionalne planove gde će specijalne snage >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sredstva biti predviđeni za odbranu konkretnih saveznika. Oni će redovno sprovoditi zajedničke vežbe. Dogovorili smo nov model rotacije protivvazdušne i protivraketne odbrane radi brzog prelaska od vazdušne patrole na PVO", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, "pod direktnom komandom NATO-a trenutno se nalazi 40 hiljada ljudi sa pomorskom i vazduhoplovnom podrškom.

One su većinom raspoređene na istočnom krilu".

"Takođe ćemo demonstrirati da imamo mogućnost da to pojačamo ako je potrebno", naglasio je generalni sekretar Alijanse. Stoltenberg je ranije, na kraju sastanka šefova ministara odbrane NATO-a u Briselu , izjavio da će na samitu u Viljnusu u julu ove godine biti završena duboka strukturalna reforma kolektivne odbrane koju je Alijansa započela još 2014. godine. Samit NATO-a održaće se u Viljnusu 11-12. jula ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Litvanija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.