Stoltenberg: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije, žalim zbog nevinih žrtava

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2018, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije, žalim zbog nevinih žrtava

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da taj vojni savez u potpunosti poštuje neutralnost Srbije i činjenicu da ne postoji težnja za ulaskom u Severnoatlantsku alijansu i još jednom izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, nevinih žrtava u bombardovanju 1999. godine.

Nakon otvaranja međunarodne vežbe "Srbija 2018" u Mladenovcu, Stoltenberg je rekao da je svestan kontroverzi koje prate NATO u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine i da taj rat >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i dalje predstavlja bolno sećanje za mnoge, naročito za one koji su izgubili nekog bliskog.

Stoltenberg je rekao da žali zbog svakog nevinog izgubljenog života i ponovio da je ideja te akcija bila da se zaštite civili.

Prema procenama, u NATO bomabardovanju 1999. godine poginulo je oko 1.000 vojnika i policajaca i oko 2.500 civila.

"Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da idemo dalje u budućnost", rekao je Stoltenberg i dodao da partnerstvo donosi korist i Srbiji i NATO, a takođe je podsetio na sve zajedničke programe koji su obavljeni u prošlosti, poput uništavanja mina i viška naoružanja, prekvalifikaciju viška vojnog kadra i drugo.

On je ponovio da je NATO posvećen bezbednom i sigurnom okruženju za sve na Kosovu, uključujući i Srbe i da je dijalog Beograda i Prištine najbolji okvir za pronalaženje rešenja za sve zajednice.

Stoltenberg je rekao da je NATO svuda na Zapadnom Balkanu posvećen miru i stabilnosti i da su zemlje članice NATO veliki investitori koji doprinose privrednom rastu Srbije.

"Srbija 2018" nije vojna vežba

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da vežba spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018", nije vojna vežba već vežba civilne spremnosti.

"To je platforma za one koji prvi reaguju da jedni od drugih nauče kako bi stekli prava iskustva zajedno i kako bi se bolje pripremili za vremena u kojima se suočavamo s apravim životnim vanrednim situacijama", rekao je Stoltenberg u Mladenovcu i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ličnom doprinosu da bi ta vežba bila ostvarena.

Stoltenberg je napomenuo da je od "vitalnog značaja" da učinimo sve kako bismo bili dobro pripremljeni i prilika da se testiraju nova sredstva za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa kao što je veštačka inteligencija, virtuelna stvarnost i sistem za incidente napredne generacije. To su i "tehnologije koje mogu da unaprede način komunikacije i kako da koordiniramo naše reakcija bez obizira na to sa kakvim se izazovima suočavamo", rekao je on.

"Srbija 2018 jeste vežba koja je i test. Ona pokazuje naše snage i naše slabosti. Ona će nam omogućiti da zajedno učimo i da se zajedno bolje slažemo. Takođe ona je veliki primer kako parterstvo sa NATO-om može da donese konkretne benefite Srbiji, NATO-u i celom regionu", rekao je Stoltenberg.

On je objasnio da iskustvo stečeno na prethodnim vežbama pomoglo da se spasu hiljade života, a da će lekcije koje "naučimo danas pomoći da spasemo u narednom periodu više života".

Generalni sekretar NATO Jan Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su danas otvaranju najveće vežbe spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018".

Vežba "Srbija 2018" održava se od 8. do 11. oktobra na području Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, uz učešće 2.000 ljudi iz 38 zemalja. Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i NATO agencija Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije.

Poseta Filoškom fakultetu odavno je planirana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je njegova poseta Filoškom fakultetu Univerziteta u Beogradu odavno planirana, a povodom ocena koje su se pojavile u javnosti da je njegova poseta "politizacija i politička indoktrinacija".

"Ta poseta je davno planirana i veliko mi je zadovoljstvo što sam bio tamo, jer to pokazuje koliko snažu vezu ima Srbija sa skandinavskim zemljama", rekao je Stoltenberg novinarima u Mladenovcu.

On je kazao da je posetom fakultetu, hteo da vidi kako izgleda praktično saradnja Srbije sa dve zemlje članice NATO-a - Danskom i Norveškom.

Stoltenberg je podsetio da je deo detinjstva proveo u Beogradu i da ima puno srpskih prijatelja.

Generalni sekretar NATO je prvi sastanak tokom posete Srbiji imao na Filološkom fakultetu u Beogradu u subotu, 6. oktobra sa studentima skandinavskih jezika.

Studenti su najviše pitanja za gosta imali o njegovoj funkciji i događajima iz 1999. godine, kada je NATO bombardovao Srbiju zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Književnik i književni prevodilac Dragan Mraović uputio je protest dekanki Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljani Marković zbog gostovanja Stoltenberga koje je ocenio kao "politizaciju i političku indoktrinaciju" na fakultetu.

Povodom negodovanja dela javnosti, reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio Stoltenbergu da i "sledeći put kad dođe treba da poseti fakultet".

"Mogli biste da dođete i na Pravni fakultet, u amfiteater pet, meni je tu bilo najteže kada sam polagao ispite", dodao je Vučić.

Makedonija u NATO samo ako sprovede dogovor o promeni imena

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je taj vojni savez spreman da vrlo brzo prihvati Makedoniju u članstvo ukoliko njena Vlada bude spremna da u potpunosti sprovede sporazum o imenu koji je postignut sa Grčkom.

Stoltenberg je rekao da je na Makedoniji da odluči kako će se dalje ponašati posle referenduma koji nije uspeo, ali da je NATO spreman da brzo prihvati tu zemlju kao 30. člana, ukoliko se sprovede sporazum sa Grčkom o promeni imena.

"To možemo da uradimo veoma brzo nakon što se sprovede dogovor o promeni imena. Ali je na makedonskim demokratskim institucijama da o tome odluče", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da nema "plana B", odnosno da ne postoji alternativa sporazumu o promeni imena.

"Jedini način da Makedonija postane član je da se dogovori o imenu sa Grčkom. Sada je sve na (makedonskim) institucijama", rekao je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Ovo nije vojna vežba, hvala Vučiću na ličnom doprinosu"

Izvor: B92, 08.Okt.2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da vežba spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018", nije vojna vežba već vežba civilne spremnosti..."To je platforma za one koji prvi reaguju da jedni od drugih nauče kako bi stekli prava iskustva zajedno i kako bi se bolje pripremili za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.