Ovo nije vojna vežba, hvala Vučiću na ličnom doprinosu

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo nije vojna vežba, hvala Vučiću na ličnom doprinosu"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da vežba spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018", nije vojna vežba već vežba civilne spremnosti.

"To je platforma za one koji prvi reaguju da jedni od drugih nauče kako bi stekli prava iskustva zajedno i kako bi se bolje pripremili za vremena u kojima se suočavamo s apravim životnim vanrednim situacijama", rekao je Stoltenberg u Mladenovcu.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ličnom doprinosu da bi ta vežba bila ostvarena.

Stoltenberg je napomenuo da je od "vitalnog značaja" da učinimo sve kako bismo bili dobro pripremljeni i prilika da se testiraju nova sredstva za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa kao što je veštačka inteligencija, virtuelna stvarnost i sistem za incidente napredne generacije. To su i "tehnologije koje mogu da unaprede način komunikacije i kako da koordiniramo naše reakcija bez obizira na to sa kakvim se izazovima suočavamo", rekao je on.

"Srbija 2018 jeste vežba koja je i test. Ona pokazuje naše snage i naše slabosti. Ona će nam omogućiti da zajedno učimo i da se zajedno bolje slažemo. Takođe ona je veliki primer kako parterstvo sa NATO-om može da donese konkretne benefite Srbiji, NATO-u i celom regionu", rekao je Stoltenberg.

On je objasnio da iskustvo stečeno na prethodnim vežbama pomoglo da se spasu hiljade života, a da će lekcije koje "naučimo danas pomoći da spasemo u narednom periodu više života".

Generalni sekretar NATO Jan Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su danas otvaranju najveće vežbe spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018".

Vežba "Srbija 2018" održava se od 8. do 11. oktobra na području Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, uz učešće 2.000 ljudi iz 38 zemalja. Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i NATO agencija Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVI ČOVEK NATO STOLTENBERG: Srbija 2018. nije vojna vežba, ali jeste test (FOTO)

Izvor: Kurir, 08.Okt.2018

Srbija 2018. jeste vežba koja je i test. Ona pokazuje naše snage i naše slabosti. Ona će nam omogućiti da zajedno učimo i da se zajedno bolje slažemo, rekao je generalni sekretar Alijanse

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.