Stoltenberg: SAD nisu donele konačnu odluku o povlačenju

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 18:06

Stoltenberg: SAD nisu donele konačnu odluku o povlačenju

Ukazujući na to da neće biti brzog povlačenja američkih trupa iz Nemačke, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu kaže da Vašington još nije doneo konačnu odluku o tome kada i na koji način bi do toga moglo doći.
Američki predsednik Donald Tramp, koji je prethodno Nemačku optužio da u nedovoljnoj meri snosi troškove sopstvene odbrane, najavio je da će broj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američkih vojnika u Nemačkoj biti smanjen sa 34.500 na 25.000, što su, kako navodi AP, i neki predstavnici njegove Republikanske partije kritikovali kao "poklon Rusiji" i pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

"SAD su jasno dale na znanje da konačna odluka o tome kada i kako će se to dogoditi nije doneta", rekao je novinarima Stoltenberg, koji je o ovoj temi već razgovarao sa Trampom i iz istog razloga je, kako je dodao, u kontaktu i sa Berlinom.
"Ono što je po meni važno je da održimo uverljivo odvraćanje i odbranu, kao i da održimo jaku povezanost između Severne Amerike i Evrope", istakao je Stoltenberg, naglasivši da je tokom proteklih godina Vašington pojačao svoje vojno prisustvo u Evropi i da evropske članice NATO-a sada više izdvajaju za odbranu.
Američka ambasadorka pri NATO Kej Bejli Hačison navela je da joj nije poznato da su u toku pripreme za eventualno povlačenje američkih trupa iz Nemačke, prenosi Asošijeted pres.
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je u Varšavi da nije dobio nikakvu informaciju o povlačenju američkih trupa iz te zemlje.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: SAD nisu donele konačnu odluku o povlačenju trupa iz Nemačke

Izvor: Blic, 16.Jun.2020

Ukazujući na to da neće biti brzog povlačenja američkih trupa iz Nemačke, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Briselu izjavio da Vašington još nije doneo konačnu odluku o tome kada i na koji način bi do toga moglo doći.

Nastavak na Blic...

Prese o Trampovom "otimanju Kosova od EU": Posle najave povlačenja trupa iz Nemačke ovo je drugi korak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 12:13

Američki predsednik Donald Tramp vrši pritisak na NATO partnere i planira samostalno delovanje na Kosovu, ocenjuje danas bečki dnevnik "Prese" i dodaje da su Evropljani sami krivi što su "skrajnuti"..."Tramp je uzburkao Evropljane - najpre je najavio da će deo američkih trupa povući iz Nemačke,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.