Stoltenberg: Razgovaraću s Lavrovim, teška su vremena

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Razgovaraću s Lavrovim, teška su vremena

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da će ovog vikenda razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u okviru neprekinutog političkog dijaloga, jer je važno da se održe "otvoreni kanali NATO-Rusija posebno kad izazovi prete i kada su vremena teška kao sada".

On je to izjavio pošto su ministri odbrane NATO-a danas u Briselu odlučili da osetno pojačaju snage na istoku Evrope zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << toga, kako je objasnio Stoltenberg, što je Rusija postala "mnogo odlučnija" i "vojnim sredstvima menja granice i zastrašuje susede".

Čelnik Atlantskog saveza je rekao da je ono što preduzima NATO "odbrambene prirode" u skladu s međunarodnim obavezama većeg prisustva na prostoru "istočnih saveznika".

Stoltenberg je juče stavio do znanja da NATO "ne traži sukob s Rusijom, ne želi novi hladni rat, već da izbegne novi hladni rat. Dodao je da je delovanje NATO-a "srazmerno i odbrambeno" i da otuda i dalje nastoji da uspostavi "konstruktivnije odnose, utemeljene na većoj saradnji odnose sa Rusijom".

NATO saveznici su, naveo je danas, "suočeni s najvećim bezbednosnim izazovima za života ove generacije".

Stoltenberg je saopštio da su ministri odbrane NATO danas "utvrdili načela za odbranu i moć odvraćanja, a kao deo toga i da se ojača prisustvo na istočnom krilu Atlantskog saveza", o čemu će konkretne odluke doneti lideri članica NATO u Varšavi u julu.

Nove snage NATO će tamo biti višenacionalne s ciljem da se "jasno stavi do znanja da bi napad na jednog saveznika bio napad na sve saveznike i da bi Atlantski savez kao celina na to odgovorio".

Te dodatne trupe će se menjati, uz program manevara, dodao je Stoltenberg i posebno istako da su "SAD već utvrdile plan za povećanje razmeštaja američkih snaga u Evropi uz stalne rotacije oklopnih, mehanizovanih jedinica, dodatne manevre i pospešnje infrastrukture i kapaciteta za razmeštaj trupa".

Ministri odbrane NATO su usvojili i mehanizam za odbranu od sajber napada i hibridnog rata, kao i "početni operativni kapacitet za NATO zajedničku obaveštajnu i izviđačku inicijativu".

"Mi moramo biti spremni da uzvratimo na celokupnu lepezu pretnji iz svakog pravca, bilo da one dolaze od država ili nedržavnih činilaca, uključujući nedržavne čionioce koji bi hteli da postanu država", naglasio je Stoltenberg.

NATO će pojačati vazdušnu odbranu Turske

NATO je odlučio da nastavi sa rasporedivanjem baterija raketa "patriot" kako bi pojačao vazdušnu odbranu Turske, izjavio je danas generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

"Krajem prošle godine smo usaglasili mere bezbednosti za Tursku - sa izviđačkim avionima ''avaks'', vazdušnim patrolama, pojačanim pomorskim prisustvom u Sredozemnom i Crnom moru", rekao je Stoltenberg na sastanku ministara odbrane NATO-a, a prenosi Tass.

Do povećanog raspoređivanja vazduhoplovnih i pomorskih snaga NATO-a u Turskoj dolazi u trenutku kada su naglo pogoršani odnosi između Moskve i Ankara nakon što je Turska oborila ruski lovački avion Su-24 u Siriji pošto je, kako tvrdi, ušao u turski vazdušni prostor, podseća ruska agencija. naveo je AP.

Baterije raketa "patriot" raspoređene su u Turskoj 2012. posle nekoliko incidenata u kojima je turska teritorija granatirana sa tla susedne Sirije.

Stoltenberg je danas na sastanku u Briselu najavio i pojačanje prisustva Alijanse u istočnoj Evropi kako bi se odvratila Rusija, prenosi AP.

On je rekao da će takvo pojačanje, koje bi moglo da obuhvati povećanje zaliha vojne opreme i novu infrastrukturu, poslati "jasan sgnal" da je Alijansa spremna i sposobna da odbrani svaku od svojih država članica.

Očekuje se da će na dvodnevnom sastanku ministri razgovarati o tome šta njihove zemlje mogu da učine nakon što je administracija predsednika SAD Baraka Obame objavila nameru da učetvorostruči rashode kad je reč o merama u cilju veće sigurnosti država članica NATO-a koje su zabrinute zbog Rusije.

Posle zahteva koje su uputile Nemačka i Turska, ministri će razgovarati i o tome šta NATO može da uradi da pomogne u usporavanju priliva migranata u Evropu morskim putem.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: NATO pojačava vazdušnu odbranu Turske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016

NATO je odlučio da nastavi sa raspoređivanjem baterija raketa "patriot" kako bi pojačao vazdušnu odbranu Turske, izjavio je danas generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg..."Krajem prošle godine smo usaglasili mere bezbednosti za Tursku - sa izviđačkim avionima 'avaks', vazdušnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.