Stoltenberg: Pomoć avaksa u operacijama protiv ID

Izvor: RTS, 04.Jul.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Pomoć "avaksa" u operacijama protiv ID

Vođe NATO odobriće upotrebu aviona za osmatranje "avaks" da pomognu koaliciji predvođenoj SAD u borbi protiv Islamske države, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
NATO zvaničnici su ranije rekli da bi "avaksi" leteli u turskom ili međunarodnom vazdušnom prostoru, kao i da bi mogli elektronski da nadziru delove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sirije i Iraka koji su sada pod kontrolom Islamske države, da bi pomogli snagama predvođenim SAD koji se bore protiv ekstremista.
Na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu, Stoltenberg je predstavio ambiciozan plan rada dvodnevnog samita koji će početi u petak u glavnom gradu Poljske.
Stoltenberg je rekao da očekuje da će na samitu Alijanse biti dogovorena nova uloga NATO u centralnom Sredozemlju gde je Evropska unija takođe rasporedila brodove za sprečavanje krijumčarenja ljudi. On je rekao da će se lideri NATO dogovoriti i da počnu obuku iračke vojske u samom Iraku, proširujući program Alijanse po kome su se irački oficiri dosad obučavali u Jordanu.
Kako je najavio Stoltenberg, lideri NATO treba na samitu da odobre formiranje odeljenja posvećenog razmeni obaveštajnih podataka da bi se bolje suočili sa terorističkim pretnjama i hibridnim ratom.
"Bolje ćemo organizovati protok obaveštajnih podataka, vojnih i civilnih, preko specijalnog odeljenja u okviru Generalštaba NATO-a" , rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.
Samit je prilika da se odobri raspoređivanje borbenih jedinica u baltičkim zemljama i u Poljskoj da bi se obeshrabrio svaki napad od njihovog ruskog suseda, rekao je Stoltenberg i naglasio da kolektivna odbrana NATO i mere odvraćanja idu mnogo dalje od toga, navodi agencija AP.
Skup se održava u trenutku velike neizvesnosti za Evropu izazvane odlukom Velike Britanije od 23. juna da napusti Evropsku uniju. Stoltenberg je rekao i da očekuje da će svako ko nasledi britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je podneo ostavku, zadržati čvrstu podršku NATO-u.
Generalni sekretar Alijanse je rekao da nisu uspeli da se dogovore sa Rusijom da održe Savet NATO-Rusija pre samita što je Alijansa želela, ali je izrazio nadu da može taj sastanak da bude održan neposredno posle toga.
 
Pogledaj vesti o: NATO,   Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Avaksi da pomognu u operacijama protiv Islamske države

Izvor: Blic, 04.Jul.2016

Vođe NATO odobriće upotrebu aviona za osmatranje "avaks" (AWACS) da pomognu koaliciji predvođenoj SAD u borbi protiv Islamske države, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg...NATO zvaničnici su ranije rekli da bi "avaksi" leteli u turskom ili međunarodnom vazdušnom prostoru,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.