Stoltenberg: Oružje iz Nemačke spašava živote Ukrajinaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2022, 13:10

Stoltenberg: Oružje iz Nemačke spašava živote Ukrajinaca

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je Nemačku zbog isporuka naoružanja Ukrajini ističući da nemački sistemi za vazdušnu odbranu pomažu da se zaštite kuće, škole i bolnice od ruskih raketa.

"Isporuke naoružanja iz Nemačke spašavaju živote. Moramo svi nastaviti sa našom podrškom Ukrajini i čak je i pojačati", naglasio je Stoltenberg za nemački list "Velt am zontag".

Stoltenberg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ističe da se time pomaže Ukrajincima da koriste svoje pravo na samoodbranu.

On je ukazao da predsednik Rusije Vladimir Putin reaguje na neuspehe sa većom brutalnošću. Ukazao je da dolaskom zime Moskva bombarduje energetsku infrastrukturu sa ciljem da Ukrajinu baci na kolena.

"Putin pokušava zimu da koristi kao oružje, ali neće biti uspešan u tome", poručuje Stoltenberg.

On je naglasio da što Ukrajina bude vojno uspešnija, to će biti snažnija njena pozicija pred buduće pregovore.

"Možemo ojačati poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom samo ako joj pružamo vojnu podršku. Najbolji put za podršku miru je podrška Ukrajini", objasnio je Stoltenberg.

On je priznao da podrška Ukrajini izaziva troškove zapadnim društvima.

"Rastuće cene namirnica i energenata znače teška vremena za mnoga domaćinstva u Evropi, ali trebalo bi da se setimo da svakodnevno Ukrajinci plaćaju tu cenu krvlju", objasnio je Stoltenberg.

Ukoliko bi Putin pobedio u ovom ratu, to bi, kaže, dovelo do toga da bi on i druge autokrate nastavile da primenjuju silu u ostvarenju svojih ciljeva.

"To bi značilo više ratova i patnje. To bi naš svet učinio još opasnijim. U sopstvenom nam je interesu da pomognemo Ukrajini", objasnio je Stoltenberg pred konferenciju ministara spoljnih poslova NATO u Bukureštu.

Šefovi diplomatija EU naredne nedelje nameravaju da odobre dodatnu pomoć Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"PUTIN POKUŠAVA DA KORISTI ZIMU KAO ORUŽJE" Stoltenberg: Naoružanje iz Nemačke spasava živote u Ukrajini

Izvor: Blic, 27.Nov.2022

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je Nemačku zbog isporuka naoružanja Ukrajini ističući da nemački sistemi za vazdušnu odbranu pomažu da se zaštite kuće, škole i bolnice od ruskih raketa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.