Stoltenberg:NATO tesno sarađuje sa neutralnim zemljama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2017, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg:NATO tesno sarađuje sa neutralnim zemljama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna, jer je pravo svake zemlje da izabere svoj put, i naglasio da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije.

Stoltenberg je u razgovoru sa novinarima iz Srbije, na pitanje o statusu ruskog osoblja u humanitarnom centru u Nišu, istakao da je na Srbiji da odluči o tom pitanju.

Kao suverena zemlja, Srbija sama donosi odluke o tome kome će dati diplomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << status, objasnio je Stoltenberg.

On je naglasio da ima dobre odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i podsetio da su se sreli mnogo puta.

Stoltenberg je ocenio da NATO veoma ceni saradnju sa Srbijom, navodeći da će Srbija sledeće godine biti domaćin zajedničke vežbe za reagovanje u vanrednim situacijama, u slučaju prirodnih nepogoda.

On je istakao da NATO ima veoma tesnu saradnju sa neutralnim zemljama, pomenuvši Finsku i Švedsku, kao primere.

Upitan o stavu NATO prema formiranju kosovske vojske, Stoltenbegr je odgovorio je NATO na Kosovu kako bi pomogao u stabilizovanju situacije i sprečavanju sukoba.

U tom smislu je ključna uloga Kfora, ocenio je Stoltenberg i podsetio da je svojevremeno na Kosovu razgovarao i sa članovima srpske zajednice i da su oni istakli ulogu Kfora u očuvanju bezbednosti.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.