Stoltenberg: Korišćenje sile protiv Jugoslavije bilo potrebno i legitimno - postignut je cilj

Izvor: Vostok.rs, 26.Mar.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Korišćenje sile protiv Jugoslavije bilo potrebno i legitimno - postignut je cilj

"NATO intervencija 1999. godine nije bila uperena protiv naroda u Jugoslaviji već je njena uloga bila da zaštiti civile u širem regionu", saopštio je u pisanom intervjuu za Tanjug generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Povodom 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju prvi čovek Severnoatlantske alijanse kaže da "vrlo dobro zna" da je NATO i dalje sporan u delovima srpskog društva. "Sećanja na vazdušnu intervenciju 1999. godine su i dalje vrlo bolna za mnoge pogotovo one koji su izgubili svoje voljene. Ja sam izrazio saučešće porodicama i svima koji su tokom te intervencije izgubili nekoga", kaže Stoltenberg. Na pitanje kao danas gleda na tu intervenciju, pogotovo na činjenicu da je do nje došlo bez saglasnosti Saveta bezbjednosti UN, generalni sekretar NATO-a kaže da je Alijansa u martu 1999. godine pokrenula Operaciju združenih snaga kako bi zaustavila "humanitarnu katastrofu" koja se tada odvijala na Kosovu. On je dodao da je odluka o agresiji doneta nakon više od godinu dana, kako kaže, borbi na Kosovu i nakon više neuspešnih pokušaja UN-a i Kontakt grupe, čiji je član bila i Rusija, da nađe mirno i diplomatsko rešenje za konflikt. "Do kraja 1998. godine Miloševićeve snage su proterale više od 300 hiljada kosovskih Albanaca, a Savet bezbednosti UN-a je više puta upozoravao na kršenje ljudskih prava na Kosovu i činjenicu da porast broja izbeglih postaje pretnja za međunarodni mir i bezbednost. U svetlu ove krize, korišćenje sile od strane NATO-a je bilo i potrebno i legitimno. Cilj je bio da se zaustavi vojna akcija i represija protiv civila na Kosovu, da se izbeglima omogući povratak, a humanitarnim organizacijama pristup. Operacija je postigla svoj cilj", kaže Stoltenberg. Agencija Tanjug navodi da je pitanje – da li bi danas mogla biti doneta odluka o bombardovanju bez odluke SB UN-a, i da li bi on uradio isto što i njegov prethodnik Havijer Solana pre 20 godina – ostalo bez odgovora, jer je još tokom dogovora o intervjuu odbačeno kao hipotetičko.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Otkriće u Crnoj Gori posle 20 godina: NATO agresije nije bilo!

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2019, 12:36

Vlasti u Crnoj Gori svim raspoloživim sredstvima nastoje da potisnu u zaborav agresiju NATO-a na SR Jugoslaviju ili da je prikažu u drugačijem svjetlu. U tom cilju koriste isključivo termin "intervencija" Alijanse, ali i ignorišu, pa i cenzurišu sve one koji traže da se posle 20 godina utvrdi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.