Stoltenberg: Kina sve bliža evropskom pragu

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2020, 12:09

Stoltenberg: Kina sve bliža evropskom pragu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zemlje-članice Alijanse da se pripreme ka pružanju otpora pretnjama iz Kine, prenosi „Erste“.
Kako je rekao, Peking povećava svoje prisustvo u mnogim regionima širom sveta i na taj način remeti svetski balans snaga, zbog čega je NATO i dužan da pruži adekvatan odgovor. „Kina sve više novca ulaže u razvoj nuklearnog oružja i interkontinentalnih raketa, koje su u stanju da gađaju i Evropu“, rekao je Stoltenberg. Prema njegovim rečima, Kina je već kročila na Arktik, prisutna je u Africi, u Sredozemlju, a sve više para ulaže i u samu Evropu. „Kina je sve bliža evropskom pragu“, naglasio je Stoltenberg. Stoltenberg je takođe rekao i da Kina predstavlja ozbiljnu silu kada je reč o sajber prostoru, ali je isto tako naveo i da trenutno ni jedna zemlja ne oseća nikakvu ugroženost od strane Pekinga. Stoltenberg je dodao da je neophodno obratiti pažnju na situaciju u Južnokineskom moru, budući da Kina u tom regionu nastoji da "ograniči slobodu" kretanja brodova.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.