Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Crna Gora jak aspirant za članstvo u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas, posle dvodnevne posete Podgorici, da je Crna Gora "jak aspirant za članstvo i da je već je napravila veliki napredak".

Stoltenberg, koji je posetio Crnu Goru sa Severnoatlantskim savetom s ciljem da se upoznaju s napretkom koji je Podgorica napravila u susret decembarskoj odluci ministara povodom poziva za članstvo, rekao je da ne želi da prejudicira kakva će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ta odluka biti.

"Učinjen je napredak u oblasti oružanih snaga, obaveštajnog sektora, vladavini prava i raste porška članstvu... Moja glavna poruka je da nastavite na putu reformi", rekao je Stoltenberg novinarima na konferenciji za novinare s premijerom Milom Đukanovićem.

Premijer Crne Gore je rekao da članove Severnoatlantskog saveta ispraća s više optimizma u pogledu pozivnice za članstvo.

Đukanović je rekao da sve što Crna Gora radi u reformama ne radi zbog poziva za članstvo, niti zbog pregovora s EU već zbog "unapređenja kvaliteta života".

Stoltenberg je ocenio da je pridruživanje Crne Gore Alijansi dobitna situacija za Crnu Goru i NATO jer obećava ekonomski prosperitet i donosi zemlji bezbednost.

On je naveo da će za manje od dva meseca ministri članica NATO odlučiti da li će dati podršku Crnoj Gori i poručio vladi u Podgorici da dalje radi na podršsci javnosti i na reformama.

Stoltenberg je pohvalio učešće Crne Gore u mirovnim misijama.

Stoltenberg je danas razgovarao i s predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i poslaničkim klubovima. Juče je u Budvi razgovarao s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, potpredsednikom vlade Duškom Markovićem i ministrima spoljnih poslova i odbrane Igorom Lukšićem i Milicom Pejanović Đurišić.

Sa Stoltenbergom u poseti Crnoj Gori nalazi se i Severnoatlantski savet, najvažnije telo NATO koje čine ambasadori svih 28 članica Alijanse.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.