Stoltenberg: Članstvo Severne Makedonije u NATO važno za ceo region

Izvor: VOA, 03.Jun.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Članstvo Severne Makedonije u NATO važno za ceo region

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u Severnoj Makedoniji što je prva poseta generalnog sekretara NATO-a i Severnoatlantskog veća Skoplju od potpisivanja protokola za članstvo Makedonije u NATO-u. Kako prenosi TV Sitel, Generalni sekretar Stoltenberg rekao je da je učlanjenje Severne Makedonije u NATO važno za tu državu, ali je dodao da je to važno i za region i za celu Alijansu. On navodi da se već sada vide benefiti integracije zemlje u NATO, imajući u vidu činjenicu da se broj stranih investicija u Severnoj Makedoniji povećao nakon dobijanja poziva za učlanjenje. Severnoatlantski savet je glavno političko telo NATO koje će tokom boravka održati sastanak u Skoplju, na kojem će integracija Severne Makedonije biti u fokusu. „Uskoro, 30. članica NATO, Republika Severna Makedonija danas je domaćin 29. saveznika“, poručio je Stoltenberg na početku sastanka Severnoatlantskog saveta. On je ponovio da su Skoplje i Atina pokazali istorijsku odlučnost i uspeli da razreše višedecenijski spor, potpisujući Prespanski sporazum. Nakon potpisivanja protokola o učlanjenju Severne Makedonije do sada je ratifikovalo 13 država od ukupno 29 zemalja-članica Alijanse. Severnoatlantski savet je glavno telo koje usvaja odluke NATO i prati političke i vojne procese koji se odnose na bezbednosna pitanja u celoj Alijansi. Sastavljen je od predstavnika svih zemalja članica, a predsedava mu generalni sekretar.    

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef NATO ima ideju za rešenje kosovskog problema

Izvor: B92, 03.Jun.2019

Generalni sekretat NATO Jens Stoltenberg rekao je u Skoplju da Prespanski sporazum treba da predstavlja model za kosovsko pitanje i za ceo region, prenosi MIA...On je izjavio da je to primer koji svedoči da je moguće da se prevaziđu istorijske razlike i neslaganja...Prema njegovim rečima, postoji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.